Hoe gemakkelijk leugens over Gaza worden geslikt

zondag 8 maart 2015 |  Ryan Jones
Gaza is – op zijn zachtst gezegd – een moeilijke plaats om er te wonen. En in de huidige toestand is de kustenclave een verleidelijk gemakkelijk propaganda-instrument om Israël te belasteren. Zelfs het alledaagse nieuws over het regenseizoen kan worden gebruikt om de anti-Israël machine te voeden.

Dat bleek vorige maand, toen de pers over de hele wereld (en niet alleen de Arabische pers) verwoed meldde, dat Israël opzettelijk overstromingen veroorzaakte in woonwijken in Gaza door dammen in de zuidelijke Negev regio te openen.

Het gerucht deed het natuurlijk goed bij Al Jazeera en soortgenoten, maar zelfs grote westerse persbureaus zoals het Franse AFP en de Britse krant Daily Mail namen het bericht over. Een door AFP geposte video kreeg de titel 'Dorp in Gaza overstroomt nadat Israël de sluizen in de dammen opent', terwijl de Daily Mail Israël beschuldigde dat het honderden Palestijnen dakloos had gemaakt.

Deze professionele journalisten hadden niet alleen de feiten van het verhaal niet gecontroleerd, het was hen ook ontgaan dat de afgelopen jaren elke winter dezelfde valse geruchten worden gepropageerd.

Hadden ze dat wel gedaan, dan zouden deze poortwachters van de westerse publieke opinie zich hebben gerealiseerd dat Israël in de zuidelijke regio geen dammen heeft die kunnen worden geopend en gesloten, en dat Gaza gewoon een laaggelegen kustgebied is, dat helaas last heeft van zware overstromingen tijdens winters met gemiddelde tot bovengemiddelde regenval.

De Daily Mail heeft later een uitgebreide correctie gepubliceerd, maar, zoals gebruikelijk, was de schade al aangericht.

Een verhaal, dat de meeste media niet brachten was de aankondiging vorige week dat Israël de hoeveelheid zoet water, die het aan Gaza levert, binnenkort verdubbelt. De groeiende bevolking van de kuststrook overbelast de natuurlijke waterreserves, en Israël gaat helpen de crisis te verlichten.

Ook schreven maar weinig kranten over de erkenning vorige week door PA-woordvoerder Osama Qawassmeh, dat de meeste inwoners van Gaza willen vluchten, niet vanwege Israël, maar om te ontsnappen aan de wreedheid van het Hamasregime.

'Weet u dat meer dan negentig procent van ons volk in de Gazastrook wil emigreren, als ze de kans krijgen, zodat ze aan uw regime kunnen ontsnappen?' vroeg Qawassmeh aan de over Gaza regerende Hamasleider Ismail Haniyeh. 'Voelt u geen nationale verantwoordelijkheid voor de Palestijnen en hun zaak?” vroeg hij zich af.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.