Israël gaat extra water leveren aan de Gazastrook

Thursday, March 05, 2015 |  NAI

In Gaza heerst een watercrisis, en Israël wil daarom de hoeveelheid water, die het aan Gaza levert, verdubbelen. Deze leveranties moeten de noodsituatie verlichten en tegelijk een vriendschappelijke geste tegenover de Palestijnen zijn.

In een interview met de Arabische krant Al Quds verklaarde generaal Yoav Mordechai, die verantwoordelijk is voor de regeringsactiviteiten in de omstreden gebieden, dat Gaza tien miljoen kubieke meter water per jaar zal krijgen, in plaats van de huidige vijf miljoen. Het extra water zal komende week naar Gaza stromen.

Momenteel komt het grootste deel van het water in Gaza van een kustaquifer, een grondlaag met zoet water, maar de Palestijnen onttrekken er meer water aan dan de laag aankan. Daardoor raakt het water vermengd met zout water uit de Middellandse Zee, waardoor het niet meer voldoet aan de gezondheidsrichtlijnen van de internationale gezondheidsorganisaties.

Het waterprobleem van Gaza is reeds lang bekend. De EU en UNICEF zijn reeds begonnen met het bouwen van een ontziltingsinstallatie in de Gazastrook, die ongeveer 75.000 mensen van water kan voorzien.

De Israëlische hulp voor de bewoners van Gaza zou wel eens zuiver symbolisch kunnen blijven, want generaal Mordechai wees erop dat Hamas het water waarschijnlijk wel zal stelen, net zoals het deed met de bouwmaterialen. Die bouwmaterialen kwamen niet bij de bevolking aan, maar werden gebruikt voor het bouwen van tunnels om Israël aan te vallen.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.