'Soms houd ik mijn Joodse geloof geheim'

Wednesday, March 04, 2015 |  David Lazarus

Tal is een 27-jarige student in de Joodse geschiedenis en het Jodendom in Jeruzalem. Zijn vader was mede-voorganger in een plaatselijke Hebreeuws-talige messiaanse gemeente. Toen zijn familie het land verliet en naar Amerika ging, bleef Tal alleen in het Heilige Land achter.

Tal houdt van Israël. Hij besloot hier te blijven, omdat hij in een elite-gevechtseenheid van het leger wilde dienen. Hoewel hij in een messiaanse gemeente opgroeide, voelde hij zich op een of andere manier vervreemd van het Jodendom en zijn Joodse erfgoed en tradities.

'Pas tijdens mijn militaire dienst vroeg ik me af wat het betekent om Joods te zijn,' vertelt Tal aan Israel Today. 'Ik geloof in Jeshua, vandaar dat mijn mede-militairen en vrienden me messiaans noemen. Maar wat betekent dat? Ik ben Jood. Het is niet nodig om ‘messiaans’ voor Jood te zetten. Ja, ik blijf Jeshua volgen. Ik geloof het Oude en het Nieuwe Testament.
Maar als ik me een messiaanse Jood noem, betekent dit, dat ‘bijna’ deel ben van mijn volk. Ergens aan de rand van mijn volk. Ik geef er daarom de voorkeur aan, me gewoon een Jood te noemen. Ik vind het niet prettig om me een messiaanse Jood te noemen.'

De jaren als alleenstaande militair, zonder familie, thuis en ondersteuning, waren heel zwaar. De harde realiteit van het bevochten bestaan van Israël roept bij een jonge volgeling van de Messias in de moderne Joodse Staat veel vragen op. 'Als gelovige in Jeshua moest ik begrijpen hoe ik er verantwoord mee om kan gaan dat ik Jood ben, in het land Israël woon en de Hebreeuwse taal spreek,’ lichtte hij toe.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.