Reacties in Israël verdeeld volgens partijlijnen

woensdag 4 maart 2015 |  Tsvi Sadan
Yitschak Herzorg, de leider van het door de Arbeiderspartij geleide 'Zionistische Kamp', hekelde premier Netanyahu al tijdens diens toespraak tot het Amerikaanse Congres en zei dat deze de relaties van Israël met de VS ernstig saboteert.

Dit typeert een climax in het felle politieke debat die in Israël woedt sinds John Boehner, de voorzitter van het Amerikaanse Congres, op 21 januari Netanyahu uitnodigde zonder toestemming van het Witte Huis.

Zoals verwacht verliepen de argumenten voor en tegen Netanyahu's toespraak langs partijpolitieke lijnen. Rechts argumenteerde dat, zoals Boehner had gezegd, niemand beter in staat is dan Netanyahu om de gevaren van de voorgestelde 'Iran deal' uit te leggen Links kraakte de geplande toespraak af als een onderdeel van de verkiezingscampagne, dat onnodig de toch al gespannen betrekkingen tussen Israël en het Witte Huis nog meer zou irriteren.

Dat Herzog Netanyahu beschreef als een saboteur was een teken van de retorische escalatie, waarbij Netanyahu, en niet de Opperste Leider van Iran, als het gevaarlijkst voor de toekomst van Israël werd genoemd. Uiteraard werd deze op zijn kop gezette logica gevoed door de regering-Obama.

Na de toespraak heerste bij veel Israëli's het gevoel, dat hun premier een indrukwekkende prestatie had geleverd. Omer Bar-Lev Arbeiderspartij) zei dat hij er alleen maar van kon dromen de retorische vaardigheden van Netanyahu te bezitten, en anderen konden alleen maar met hem instemmen. Maar daar eindigt de overeenstemming over de toespraak.

De Israëlische nieuwssite Ynet, een bittere criticus van Netanyahu, koos de kop 'Dr. Strangelove in het Congres' om zijn minachting voor de minister-president te uiten.

Yisrael Hayom, de enige Israëlische krant die openlijk Netanyahu steunt, gebruikte woorden van minister van Economische Zaken Naftali Bennett's om de toespraak te beschrijven, en schreef boven het hoofdartikel 'Goed geschreven, Grondig en Huiveringwekkend.' In plaats van Amerikaanse experts te citeren, citeerde de krant rechtse leden van de Knesset, zoals Danny Danon en Ayelet Shaked, die Netanyahu complimenteerden met zijn degelijke werk.

Toch waren er verrassend weinig commentaren na de toespraak. Het was als stilte na de storm, wat alleen maar laat zien dat de commotie rond de toespraak van Netanyahu niet meer was dan het gebruikelijke politieke opportunisme. De rust kan er ook op wijzen dat Netanyahu's toespraak, hoe goed die ook was, waarschijnlijk geen invloed heeft op de komende verkiezingen of de overeenkomst met Iran.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.