Netanyahu's toespraak tot het Amerikaanse Congres (video)

Wednesday, March 04, 2015 |  NAI, NYT
De reacties op de toespraak van Netanyahu voor het Amerikaanse Congres zijn - zoals verwacht – zeer verschillend uitgevallen. In de eerste plaats waren de congresleden enthousiast over de komst van de Israëlische premier en gaven hem een minutenlange ​​staande ovatie.

Enkele afgevaardigden van de Democratische Partij boycotten de toespraak door niet te verschijnen, maar andere democraten liepen niet weg tijdens de rede, zoals ze hadden gedreigd, en de toespraak verliep zonder incidenten.

Het belangrijkste punt dat Netanyahu duidelijk maakte is de bedreiging van Israël en het westen door Iran en zijn nucleaire ambities. Telkens weer bezwoer zijn toehoorders, niet in te gaan op een 'slechte overeenkomst', die het radicale regime van Iran in staat zou stellen om nucleaire wapens te verwerven.

Netanyahu ging ook in op ISIS, maar benadrukte dat er geen groot verschil is tussen Iran en ISIS: 'Iran noemt zich Islamitische Republiek en ISIS noemt zich Islamitische Staat. Beiden willen hun regio en later de hele wereld een ​​militaristisch, islamitisch rijk opleggen.
Ze zijn het er alleen niet over eens, wie dit rijk zal regeren. In dit spel om de macht is er geen plaats voor Amerika, geen vrede voor christenen, Joden of moslims, noch voor vrouwen, noch voor iedereen die het niet eens is met de middeleeuwse geest van de islamisten. In dit geval is de vijand van mijn vijand niet mijn vriend, maar ook mijn vijand.'

Netanyahu stelde vervolgens welke macht en welke schade een nucleair Iran zou hebben, en dat alle argumenten voor een vreedzaam gebruik van kernenergie niets anders zijn dan leugens, want 'als Iran vreedzame kernenergie zou willen, dan zouden al die centrifuges en installaties zoals de zwaar water reactor in Arak niet nodig zijn. Veel landen maken gebruik van kernenergie, maar zonder verrijking, die nodig is voor kernwapens.'

Tenslotte stelde Netanyahu de nobelprijswinnaar, auteur en Auschwitz-overlevende Elie Wiesel voor, die in de zaal zat, en wendde zich in zijn toespraak tot hem: 'Elie, jouw leven en jouw werk geven de woorden 'nooit meer' een speciale betekenis en ik wilde wel dat ik je kon beloven dat we dit hebben geleerd van de geschiedenis.
Ik kan alleen de regeringsleiders van alle landen oproepen, om de fouten uit het verleden niet te herhalen: de toekomst niet op te offeren ten koste van het heden en agressie niet te negeren in de hoop op een illusoire vrede. Ik kan u echter garanderen dat de dagen voorbij zijn, waarin het Joodse volk passief bleef tegenover een vijand die het wil vernietigen.

We zijn niet meer verspreid onder de volken, machteloos om onszelf te verdedigen. We hebben ons vaderland weer opgebouwd in ons land en de soldaten, die ons vaderland verdedigen, hebben enorme moed. Voor het eerst sinds 100 generaties kunnen wij, het Joodse volk, ons weer verdedigen. Daarom kan ik u als premier het volgende beloven: Zelfs als Israël alleen staat, zal Israël blijven staan'

Bekijk de complete toespraak van premier Benyamin Netanyahu (40 minuten) tot het Amerikaanse Congres op de website van de New York Times.
De volledige Engelse tekst is na te lezen op de website van de Washington Post.
De Nederlandse vertaling is te vinden op de website van Stichting Lechaim.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.