Jeruzalemse Video: de wijk Mishkenot Sha'ananim

Wednesday, March 04, 2015 |  Israel21c, NAI, ITN
De wijk Mishkenot Sha'ananim was de eerste wijk die buiten de muren van Jeruzalem werd gebouwd. Hij werd rond 1860 ten westen van de Oude Stad als een hofje gebouwd door de Brits-Joodse bankier en filantroop Sir Moses Montefiore, betaald uit de nalatenschap van de Amerikaans-Joodse zakenman Juda Touro.

De naam משכנות שאננים, Mishkenot Sha'ananim, betekent 'vreedzame woningen' en is geïnspireerd door Jesaja 32:18. Omdat de wijk buiten de ommuurde stad lag, had men toen echter last van Bedoeïnen en rovers. In die tijd werd een muur rond de wijk gebouwd, afgesloten met een zware deur. Ook in de tijd van de Jordaanse bezetting van de Westbank was het er niet veilig door Jordaanse sluipschutters achter de bestandslijn.

In de wijk staat ook de bekende Molen van Montefiore, gebouwd om werk en inkomen te verschaffen aan de arme inwoners. De kap werd in 1948 opgeblazen door de Britten omdat deze door de Joden als uitkijkpost werd gebruikt. Hij is in 2012 hersteld met geld verzameld door Christenen voor Israël.

De oude gebouwen uit de tijd van de oprichting van de wijk zijn nu in gebruik als galerie; de wijk is een ontmoetingsplaats en woonplaats van kunstenaars geworden.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.