Waarom bidden?

Tuesday, March 03, 2015 |  Ludwig Schneider
Ieder mens is diep van binnen eenzaam, ook al zal hij dat niet snel toegeven. Je kunt een liefdevol gezin hebben, een geslaagd ondernemer zijn en deel uitmaken van een dynamische christelijke gemeente waar men voor elkaar bidt, en toch eenzaam zijn.

Dan helpt niets tegen de diepe eenzaamheid; het feit dat je er uiteindelijk toch alleen voor staat. Wij hebben omgang met medemensen nodig, dat is een natuurlijke behoefte. Daarom is het zo belangrijk contacten te onderhouden.

Toch voelt ieder mens zo nu en dan de behoefte om helemaal alleen te zijn. Zo'n vrijwillig gekozen afzondering is voor onze geest, wat vasten is voor het lichaam. Voor een korte tijd is die vorm van eenzaamheid goed, maar niet voor altijd. Toch is het niet deze zelfgekozen afzondering waaraan we lijden. Wij lijden juist aan de eenzaamheid die we niet zelf gekozen hebben, eenzaamheid die ons onzichtbaar maakt.

Maar hoe kom je uit zo'n niet vrijwillig gekozen eenzaamheid? Door te praten met je medemens! Praten is de brug naar anderen. Het brengt ons in gemeenschap met die ander. We weten toch allemaal uit ervaring welk een heerlijke opluchting er komt, als je in de gelegenheid bent om een keertje alles uit te spreken wat je bezighoudt. Tussen echtgenoten zouden er eigenlijk geen geheimen moeten zijn, zeker niet als je al lange tijd getrouwd bent

Lees het gehele artikel in het maartnummer van het Israel Today Magazine en word abonnee van de papieren of de digitale editie.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.