Witte Huis zit premier Netanyahu dwars bij toespraak

Tuesday, March 03, 2015 |  NAI
Terwijl de Israëlische premier Netanyahu dinsdag om 11 uur lokale Amerikaanse tijd zijn toespraak houdt tot het Amerikaanse Congres en het huis van Afgevaardigden, heeft volgens de New York Times het Witte Huis maandagavond democratische afgevaardigden uitgenodigd voor een bijeenkomst over de economie, die samenvalt met de spreektijd van Netanyahu.

De Israëlische premier houdt de toespraak op uitnodiging van de Republikeinse senator John Boehner.
De Amerikaanse regering van Barak Obama sloeg bij de planning de toespraak over en liet weten dat de toespraak 'destructief voor onze bilaterale betrekkingen' is.
Ook ontvangt Obama Netanyahu niet, volgens officiële redenen omdat in Israël over enkele weken verkiezingen plaatsvinden.

Verwacht wordt dat een van de belangrijkste punten van de rede een waarschuwing tegen een nucleair compromis met iran is. Gisteren zei Netanyahu dat Iran op vijf continenten terroristen traint en bewapent. Het bezit van kernwapens zou het einde van Israël betekenen. De VS is momenteel in onderhandeling met Iran over een verdrag over nucleaire wapens, waarvan de voorlopige resultaten niet zijn bekend gemaakt.

Ondertussen hebben een aantal Democraten maandagnacht afgesproken de toespraak van Netanyahu te boycotten. Zo'n 60 parlementsleden, waaronder een aantal senatoren, zullen afwezig zijn bij de toespraak van de Israëlische regeringsleider.

De afgevaardigden Steve Cohen en John Yarmuth zullen een paar uur nadat Netanyahu het Congres toesprak een openbare reactie geven, waarin ze de punten van Netanyahu willen weerleggen.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.