'Prijskaartje' aanslagen door Joden onaanvaardbaar

vrijdag 27 februari 2015 |  Aviel Schneider
In de afgelopen week werden opnieuw twee ' 'prijskaartje' aanslagen in Israël gemeld. Woensdag werd in het Arabische dorp Jaba, in de buurt van Bethlehem, een moskee in brand gestoken en werden de muren beklad met leuzen zoals 'wraak' en 'We willen de verlossing van Zion'.

Volgens Palestijnse bronnen werd de moskee in de nacht in brand gestoken en lukte het de moslims in de ochtendschemering de brand te blussen. Vervolgens werd de Israëlische politie opgeroepen, die met een onderzoek begon.
Voor de Israëlische radio hebben Palestijnen uit het dorp Joodse pioniers hiervoor verantwoordelijk gesteld. Verdacht wordt een marginale groep, die dergelijke 'prijskaartje' aanvallen tegen niet-Joden uitvoert.

Joodse pioniers bezochten de volgende dag de moskee en vertelden hun islamitische buren, dat dit niets te maken heeft met het Jodendom. (Zie foto) Ze waren beschaamd dat zoiets uit het Joodse volk voortkomt.

Een nacht later brak ook brand uit in het Grieks-orthodoxe seminarie op de berg Sion en de muren werden besmeurd met leuzen tegen christenen. 'Zoiets mag niet gebeuren in Jeruzalem', zei de Jeruzalemse burgemeester Nir Barkat. 'We moeten de verantwoordelijken onmiddellijk verwijderen en voor de rechter brengen.'

De Israëlische samenleving is fundamenteel tegen dergelijke 'prijskaartje' acties. Israëlische politici spreken zich duidelijk uit tegen dit gedrag, en het is af te lezen aan de vele discussies en commentaren op het internet. De overgrote meerderheid tolereert dergelijk gedrag tegen christenen en moslims niet.

In de eerste week van februari werd Benjamin RIchter veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf en twee van zijn collega's tot twee jaar gevangenis voor oudere 'prijskaartje' aanvallen. De meerderheid van het volk begrijpt dat dit niet mag gebeuren, en als het toch gebeurt, dan moeten dus de verantwoordelijken voor de rechter worden gebracht.

Daarnaast werd pas een week geleden het bericht gepubliceerd, dat vorig jaar het aantal 'prijskaartje' aanslagen op niet-Joden met 45% is gedaald. Terwijl er in 2013 nog 92 'prijskaartje' aanvallen werden geteld, waren er 51 in 2014.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.