Communisten, jihadisten en nationalisten verenigd

Friday, February 27, 2015 |  Aviel Schneider
De elf Arabische Knessetleden hebben in januari hun eerste verbond gesloten. De vier Arabische partijen doen medio maart mee aan de parlementsverkiezingen onder de naam 'De Gemeenschappelijke Partij'.

Wat de Arabische Communisten, Jihadisten en Nationalisten verenigt is hun antizionisme. Ze willen Jeruzalem uit handen van de Joden 'bevrijden' en maken zich hard voor de stichting van de staat Palestina. Deze leden van het Israëlische parlement zijn in de eerste plaats Palestijn, en pas in de tweede plaats Israëlische staatsburgers.

De aanleiding van hun verbond was de invoering van een kiesdrempel, die de partijen dwingt tenminste 3,25 procent van de stemmen voor zich te winnen om überhaupt in de Knesset gekozen te kunnen worden. Volgens het Arabische Knessetlid Achmet Tibi zou het politieke zelfmoord betekenen als ze zich niet zouden verenigen.

De Arabische bevolking, die meer dan 20 procent (1,7 miljoen) van de Israëlische inwoners uitmaakt, dringt er al jaren op aan, dat hun vertegenwoordigers een verbond sluiten om meer invloed in het parlement te krijgen. Dat lijkt nu te zijn gelukt. Als de meest recente peilingen juist zijn, komt de Arabische partij op dertien zetels, twee meer dan bij de vorige verkiezingen.

De Arabische parlementariër Jamal Sahalka zei: 'Zes maanden heb ik me ingespannen om het verbond tussen de Arabische partijen van de grond te krijgen. Het is ons nu gelukt om van de vloek een zegen te maken. Het is de eerste keer in de Arabische geschiedenis van Israël dat communisten, jihadisten en nationalisten zich hebben verenigd. Samen gaan we voor een ommekeer in de pragmatische islam zorgen'.

Word abonnee om het gehele artikel en nog veel meer te lezen in de papieren of digitale versie van het Israel Today Magazine.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.