'Saoedi's bereid tot hulp aan Israël bij aanval op Iran'

Thursday, February 26, 2015 |  Israël Today staf

Europese functionarissen zeggen dat Saoedi-Arabië net zo bezorgd is als Israël over de details van de nucleaire overeenkomst die de regering-Obama met Iran aan het sluiten is, en dat het zelfs bereid is te helpen bij een Israëlische luchtaanval op Irans nucleaire faciliteiten als het zover zou komen.

'De Saoedi’s verklaarden bereid te zijn de Israëlische luchtmacht toe te staan door hun luchtruim te vliegen op weg naar Iran als een aanval nodig is,' zou een hooggeplaatste Europese diplomaat volgens Israëls Channel 2 News hebben gezegd.

De bron voegde daaraan toe dat Saoedi-Arabië 'alles met betrekking tot Iran volledig met Israël coördineert.'

De enige voorwaarde die Riyad naar verluidt stelt om dit soort hulp te bieden, is een of andere tastbare voortgang in het Israëlisch-Palestijnse vredesproces.

Als dit bericht klopt, is het een flinke klap voor de regering-Obama, die volhoudt dat Israëls zware kritiek op de voorgestelde overeenkomst met Iran ongegrond is.

'Ieder die juist nu roept ΅Nou, wij moeten die overeenkomst niet”, of wat dan ook, weet niet wat die overeenkomst inhoudt,' zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry afgelopen dinsdag tijdens een hoorzitting van het congres.

Israëls minister van Strategische Zaken, Yuval Steinitz, reageerde door te suggereren dat het misschien Kerry was die het volledige inzicht mist.
'Wij weten alles wat we moeten weten, en we hebben een zeer goed beeld van de onderhandelingen,' zei Steinitz tegen de Israëlische media. 'Wellicht weet [Kerry] niet alles wat wij weten.'

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.