Kort Nieuws uit Israël en omstreken

Thursday, February 26, 2015 |  NAI
Iran. Al negen jaar lang worstelen de supermachten en de VN Veiligheidsraad om Iran te verhinderen atoomwapens te kunnen bouwen. Nu stemden ze in met een tienjarenplan, waarin Iran met de hem toegestane 6.500 centrifuges voor de verrijking van uranium moet bewijzen dat het geen atoombommen bouwt. Een gevaarlijk risico voor Israël.

Gaza. Volgens Fatach wil 90 procent van de Palestijnen, die in de Gazastrook wonen, de Gazastrook verlaten wegens de dictatuur van Hamas. Ze voelen zich daar als gijzelaars van de Hamas islamisten.

Ambtenaren. Het personeel van het Jeruzalemse ministerie van Binnenlandse Zaken is in staking. Ze eisen hogere lonen en betere arbeidsomstandigheden. De staking treft ook de 400.000 Arabieren in Jeruzalem, die nu geen uitreisvergunning of verlenging van hun werkvergunning kunnen krijgen.

Verenigde Staten. Ondanks de aanhoudende geschillen tussen de Israëlische premier Netanyahu en president Obama is nog steeds 70 procent van de Amerikanen voor Israël. Voor de Gaza-oorlog en Netanyahu's breuk met Obama was dit 72 procent.

Toerisme. Israëls Natuurreservaten en Nationale Parken Autoriteit heeft 50 nieuwe, mooie en veilige wandelroutes door het hele land aangelegd, die vanaf 27 februari worden geopend.

Regen en sneeuw. Tijdens het afgelopen weekeinde met veel sneeuwval is het waterpeil van het meer van Galilea (of Kinneret) gestegen met 11 centimeter. Daarmee is het waterpeil in dit regenseizoen al gestegen met 62 centimeter. Er ontbreken nog steeds 85 centimeter tot het maximum niveau. Daarom blijven we bidden voor regen.

Aliyah. Ongeveer veertig procent van de Joden, die vorig jaar uit Frankrijk en de Verenigde Staten naar Israël emigreerden, denken aan terugkeer naar hun land van herkomst. Redenen hiervoor zijn dat ze in Israël geen baan met vooruitzichten hebben gevonden en ze zich de Hebreeuwse taal eigen moeten maken.

Duitsland. De Berlijnse Joodse Vereniging, die 10.000 leden heeft, verzendt uit angst voor antisemitische aanvallen zijn post tegenwoordig in neutrale enveloppen, om niet aan anderen te verraden wie een Jood is en waar ze wonen.

Verkiezingen. Premier Netanyahu hekelt zijn uitdager bij de verkiezingen, Isaac Herzog, de leider van de Arbeiderspartij, die nu Zionistische Unie heet, omdat deze de nucleaire dreiging van Iran bagatelliseert, om zo stemmen te winnen.

Verkiezingen. De leider van de orthodoxe Shas partij, Rabbi Shalom Cohen, zei tijdens de verkiezingscampagne dat Israël geen leger nodig heeft, omdat de Almachtige God het voor Israël opneemt.

Polarisatie. In de Israëlische ziekenhuizen en sociale instellingen werken meer dan 4.000 vrijwilligers voor relatief lage salarissen. Vorig jaar is het aantal Arabieren onder hen met 30 procent gestegen. Zo tekent zich onder de Arabische bevolking van Israël een polarisatie af, voor en tegen Israël.

Polarisatie. 85 procent van de Joodse Israëli's gelooft dat de moslims die in Israël wonen zich identificeren met de moorddadige ISIS aanhangers en er sympathie voor hebben.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.