Jeruzalem: de navel van de aarde

Wednesday, February 25, 2015 |  Zwi Sadan
Om zijn huwelijk te bezegelen spreekt de bruidegom enkele verzen van Psalm 137 uit: 'Als ik u vergeet, Jeruzalem, laat dan mijn rechterhand zichzelf vergeten. Laat mijn tong vastkleven aan mijn gehemelte, als ik niet aan u denk, als ik Jeruzalem niet doe uitstijgen boven mijn hoogste blijdschap'. (:5, 6, HSV).

Dat betekent, dat een Joods gezin alleen kan bestaan wanneer ze hun trouw aan Jeruzalem uitspreken. Met andere woorden, als ze niet minstens de hoop op terugkeer naar Jeruzalem hebben. Jeruzalem is dus voor een Jood een kwestie van overleven.

Jeruzalem zelf heeft, afgezien van de Tempelberg, geen speciale religieuze betekenis. Het was de heiligste plaats waar het volk Israël God naar Zijn geboden diende. Jeruzalem was sinds koning David de hoofdstad, en het was het religieuze, politieke en culturele centrum zolang de Joden in het land heersten. Hierheen hoopten de Joden terug te keren, sinds ze in het jaar 70 daarvandaan waren verbannen.

Jeruzalem is niet de heiligste plaats ter wereld omdat David de stad van de Jebusieten veroverde en die tot zijn hoofdstad maakte. Veeleer was het David, die de heiligheid van Jeruzalem erkende, want volgens de Joodse traditie werd op deze plaats Adam geschapen, brachten Kaïn en Abel hier hun offers, legde Abraham er zijn zoon Isaäk op het altaar, en droomde Jacob op deze plaats van de ladder naar de hemel. Dat alles bij elkaar moet de reden zijn dat David Jeruzalem uitkoos. Het gebied rond de Tempelberg kocht hij, in plaats van het gewoon te nemen.

God koos deze berg, omdat zich hier volgens de Joodse traditie de hoeksteen van de wereld bevindt. Daarom werd de Tempelberg 'de plaats van het heilige der heiligen', met de Ark van het Verbond.

Lees het gehele artikel en nog meer waardevolle achtergrondartikelen in het maartnummer van het Israel Today Magazine.

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.