Stroomonderbreking wegens grote schuld Palestijnen

Tuesday, February 24, 2015 |  Israel Today staf
De Israel Electric Company (IEC) besloot maandag dat het nu wel genoeg was, en is begonnen met het beperken van de levering van elektriciteit aan de Palestijnse Autoriteit, die jarenlang heeft geweigerd om zijn rekeningen te betalen.

De beslissing kreeg veel aandacht in de media, maar was minder ernstig dan de media schreven, en een veel kleinere straf dan de Palestijnse Autoriteit volgens velen verdient.

De IEC heeft in feite niet meer gedaan dan gedurende 45 minuten de stroomvoorziening van de steden Nabloes (het Bijbelse Sichem) en Jenin op de Westbank uitschakelen. De maatschappij zei, dat het deze korte blackouts dagelijks zal herhalen, totdat de Palestijnse Autoriteit begint zijn schuld van bijna ₪ 2 miljard NIS (€ 450 miljoen) te betalen.

Palestijnse functionarissen hebben geprobeerd om de situatie te koppelen aan het door Israël bevriezen van belastinginkomsten die het verschuldigd is aan de Palestijnse Autoriteit, vanwege de eenzijdige Palestijnse diplomatieke manoeuvres bij de VN en het Internationaal Strafhof. Maar de waarheid is dat de elektriciteitsrekeningen al een zeer lange tijd hoog zijn opgelopen, en er geen enkele aanwijzing is dat de Palestijnse Autoriteit ooit van plan is om die te betalen.

Vooral veel Palestijnen werden hier boos over; ze wezen erop, dat ze elke maand hun elektriciteitsrekening betalen aan de Palestijnse Autoriteit, wat de vraag oproept: waar is het geld?

Door de Palestijnse Autoriteit bestuurde energiebedrijven kopen de elektriciteit van de IEC (blijkbaar op krediet), en verkopen die door aan de lokale bevolking.

'Ik voel me een sukkel,' vertelde Mahmoud Arafat uit Nablus de Israëlische nieuwssite NRG. 'Ik betaal mijn elektriciteitsrekeningen, maar heb nog steeds te lijden onder de black-out.'

Premier Benjamin Netanyahu benadrukte dat hij geen opdracht had gegeven voor de black-out, en dat het een intern besluit van de armlastige IEC was geweest.
'Het was een onafhankelijke beslissing die niet werd genomen in opdracht van het politieke leiderschap,' vertelden ambtenaren van het kantoor van de premier aan Ha'aretz.

De regering-Obama leek zich niets aan te trekken van de omstandigheden en het feit dat de black-out slechts 45 minuten duurde, en sprak zijn 'bezorgdheid' uit over de stap.

Veel Israëlische politici hebben opgeroepen om de bevroren belastinginkomsten van de Palestijnse Autoriteit gebruiken om de openstaande schuld te betalen. Maar ook op dit punt heeft de regering-Obama Israël onder druk gezet om dit niet te doen, onderstrepend dat de Palestijnse Autoriteit kan instorten zonder die middelen'.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.