Rechtbank VS veroordeelt Palestijnen tot hoge boete

Tuesday, February 24, 2015 |  NAI
De Palestijnse Autoriteit en de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO) zijn door een Amerikaanse rechtbank wegens steun aan terreuraanslagen veroordeeld tot een boete van 218 miljoen dollar.

Volgens het vonnis hadden de twee organisaties tussen 2002 en 2004 zes terreur aanslagen in Jeruzalem ondersteund. Bij de schietpartijen en bomaanslagen raakten 450 mensen gewond en werden 33 mensen gedood, onder hen waren ook Amerikanen.

De aanklacht was ingediend door de beheerders van de nalatenschap beheerders en de families van tien van de Amerikaanse slachtoffers. In de VS is het onder een speciale anti-terrorisme wet mogelijk een klacht in te dienen tegen aanvallen die gebeuren in het buitenland, wanneer deze aanvallen werden uitgevoerd door een in de VS erkende terreurorganisatie.
De Amerikaanse jury verklaarde de Palestijnse Autoriteit en de PLO op 25 punten van de aanklacht schuldig. Zij worden onder andere beschuldigd van het leveren van materiaal aan de terroristen en het betalen van salarissen aan terroristen of hun familie toen deze wegens de aanslagen in de Israëlische gevangenis zaten.
Aangezien de actie onder de antiterrorismewet werd uitgevoerd, kan de straf worden verdrievoudigd 656 miljoen dollar.

In een verklaring kondigen de Palestijnse Autoriteit en de PLO volgens de New York Times aan, in beroep te gaan. Ze beschuldigde de Israëlische regering, dat deze het rechtssysteem van de Verenigde Staten gebruikt om een tweestatenoplossing te saboteren. Daarnaast zal de PA blijven proberen om het conflict op een vreedzame manier op te lossen.
Mark Rochon, de advocaat van de Palestijnen, zei dat er geen bewijs was voor de goedkeuring van die bloedige daden door de autoriteiten. De terroristen zouden onafhankelijk van de regering, op grond van hun eigen motivatie, hebben gehandeld.

De aanklagers Kent Yalowitz en Nitsana Darshan-Leitner spraken over een belangrijke overwinning in de strijd tegen het terrorisme. 'De PLO en de Palestijnse Autoriteit weten nu dat de steun aan het terrorisme zijn prijs heeft', zei Darshan-Leitner.
'Het gaat om verantwoordelijkheid. Het gaat om rechtvaardigheid', liet Yalowitz na het vonnis bekend maken.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.