Netanyahu woedend: Iran bouwt een bom, het Westen praat

zondag 22 februari 2015 |  Israel Today staf
De Israëlische premier Benjamin Netanyahu toonde zich vrijdag verbaasd dat zelfs als het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) in zijn laatste rapport nogmaals erkent, dat Iran waarschijnlijk een atoombom bouwt, het Westen - onder leiding van de regering-Obama - blijft steken in vruchteloze diplomatieke gesprekken met Teheran.

De IAEA beschreef in zijn rapport van afgelopen donderdag, dat bij de faciliteiten en programma's waar het toegang toe heeft, Iran lijkt te voldoen aan de internationale eisen betreffende zijn nucleaire programma.

Het rapport benadrukt echter, dat er veel verdachte faciliteiten en programma's zijn die Iran verborgen houdt of waartoe het op andere manieren de toegang weigert, waaronder faciliteiten en programma's die zeer waarschijnlijk militair van aard zijn.

'Het Agentschap blijft bezorgd over het mogelijke bestaan in Iran van geheime nucleaire activiteiten waarbij met het leger verwante organisaties betrokken zijn, waaronder activiteiten met betrekking tot de ontwikkeling van een nucleaire lading voor een raket', aldus het rapport.

De IAEA wees erop dat zijn rapport van november 2011 'een gedetailleerde analyse verschafte van de informatie waarover het Agentschap in die tijd beschikte, die aangeven dat Iran activiteiten heeft uitgevoerd die relevant zijn voor de ontwikkeling van een nucleair explosief,' en dat deze beoordeling geloofwaardig blijft.

Premier Netanyahu zei vlak voor het weekeinde in een persverklaring, dat hij zich verbaasde hoe in het licht van deze onthullingen, 'de grote mogendheden blijven proberen en Iran toestaan om de kern van dergelijke wapens, verrijkt uranium, te produceren.'

Israëlische autoriteiten hebben geklaagd, dat de nucleaire overeenkomst, waarover momenteel wordt onderhandeld tussen de regering-Obama en Iran, de Islamitische Republiek zou toestaan om het grootste deel van zijn nucleaire programma intact te houden, zolang als het garanties biedt dat het doel vreedzaam is.

Zoals velen in Israël, stelt Netanyahu dat dergelijke garanties waardeloos zijn, omdat zelfs de IAEA toegeeft dat Iran gevaarlijke activiteiten verbergt, en de Israëlische leider is voornemens het Amerikaanse Congres dat begin volgende maand te vertellen.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.