Zware sneeuwstorm verlamt het Heilige Land

Friday, February 20, 2015 |  Tommy Müller (foto's), NPO Spirit NCRV (video)
Israël is in de nacht van donderdag op vrijdag getroffen door een van de zwaarste winterstormen sinds jaren. Jeruzalem werd vanochtend verrast door een sneeuwdeken van ongeveer 30 cm.

Kleuterscholen, scholen, universiteiten en veel bedrijven waren donderdagmiddag alvast gesloten. De belangrijkste toegangswegen naar de hoofdstad zijn afgesloten. In het stadhuis vergadert een crisisteam.

Ook op de Golanhoogten en in Galilea was er zware sneeuwval bij temperaturen rond het vriespunt.
Zelfs vanuit de woestijnstad Be'er Sheva werd sneeuwval gemeld.
In Tel Aviv zorgden zware onweersbuien met hagel opwinding.
Aan de Israëlische kust wordt gewaarschuwd voor maximaal zes meter hoge golven. Enkele havens zijn gesloten.

In Jeruzalem rijden de meeste bussen niet, alleen enkele bussen met sneeuwkettingen zijn nog op de weg. Zelfs de tram capituleerde voor de sneeuw en staakte de ritten. Tegen de middag kwam de zon door en zorgde voor zware dooi. De weerdienst waarschuwde voor overstromingen, maar sloot verdere sneeuwbuien niet uit.

Brandweer, politie en reddingsdienst zijn paraat, en ook legereenheden kunnen zo nodig ondersteunen. De stad Jeruzalem zet een aantal trekkers en bulldozers in om sneeuw te ruimen in de belangrijkste straten. Prioriteit hebben de toegangswegen tot de vijf grote ziekenhuizen.

Sneeuw is in Jeruzalem een zeldzaam verschijnsel geweest. Om de drie of vier jaar was de witte pracht te zien, en die was meestal na enkele uren verdwenen. Maar in de afgelopen drie jaar viel er elke winter sneeuw in Jeruzalem. Deze winterstorm is al de tweede in dit jaar.

Deze foto's zijn vrijdagochtend gemaakt in Jeruzalem:
De website NPO Spirit plaatste deze opname van de Westelijke Muur (Klaagmuur) in de sneeuw op zijn website:

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.