Lokale christenen denken verschillend over verzoening

Thursday, February 19, 2015 |  Israel Today staf
In de afgelopen jaren zijn twee lokale Arabisch-sprekende christenen bekend geworden als leiders van inspanningen tot verzoening met de Joden om hen heen. Maar beide mannen zijn zeer verschillende wegen gegaan om dit doel te bereiken, en ze staan nu niet bepaald verzoeningsgezind tegenover elkaar.

De eerste is Salim Munayer (linker foto), oprichter en directeur van de verzoeningsbediening Musalaha, die vrijwel uitsluitend is gericht op het samenbrengen van christelijke Arabieren en Messiaanse Joden.
Tegenover de rest van de Israëlische Joodse samenleving hanteert Munayer van oudsher een meer vijandige benadering, wat veel zegt over wat hij verwacht van Messiaanse Joden die geïnteresseerd zijn in verzoening.

Van belang is dat Munayer heeft opgeschept over familiebanden met George Habash, ooit door Time Magazine omschreven als 'Christelijke Peetvader van het Terrorisme', die verantwoordelijk is voor de moord op vele Israëli's. Recenter suggereerde Munayer dat Hamas-leden niet echt terroristen zijn en gewoon proberen om het leven in de Gazastrook beter te maken (luister op 43:13).

Uitspraken zoals deze hebben Munayer vaak in de problemen gebracht. Afgelopen week schreef hij een pleidooi, dat de kritiek op zijn inspanningen en gedrag als een soort vervolging afschildert.

Maar het lijkt ons, dat het tweede voorbeeld van leiderschap bij verzoening echt vervolging ondervindt doordat hij een wat andere aanpak volgt. Vader Gabriel Naddaf (rechter foto), een orthodoxe priester uit de omgeving van Nazareth, heeft talrijke doodsbedreigingen ontvangen en verdroeg de brute mishandeling van zijn zoon, omdat hij medechristenen aanmoedigt om alle Israëlische Joden te omhelzen en de Staat Israël te dienen als loyale burgers.

Als oprichter van de Christian Empowerment Council en geestelijk leider van het Israeli Christian Recruitment Forum ging Naddaf zo ver, dat hij een beweging leidde om de oude Aramese identiteit van de christelijke bewoners te herkrijgen, een identiteit met veel sterkere historische vriendschapsbanden met de Joden.

Eind vorige maand hield Musalaha een conferentie, waarop de voormalige Latijnse patriarch van Jeruzalem, Michel Sabbah werd uitgenodigd om deze nieuwe Aramese beweging en Naddaf's 'samenwerking' met Israël te bestraffen. Net als Munayer heeft Sabbah in het verleden Hamas' terrorisme gerechtvaardigd en zelfs beweerd, dat de islamistische groep christenen uit Israël beschermt.

Naddaf reageerde met een krachtig geformuleerde post op Facebook, waarin hij beloofde dat - in tegenstelling tot Musalaha - de Christian Empowerment Council 'een positieve christelijke stem aanmoedigt om op te komen voor Israël en een stelling te nemen tegen het terrorisme.'

De priester uit Nazareth waarschuwde, dat onder Musalaha's fineer van verzoening 'een anti-Israël en pro-terreur agenda schuilt,' en riep op tot een onderzoek naar de financiering ervan.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.