Duikers vinden gouden munten in gezonken haven

Wednesday, February 18, 2015 |  Israel Today staf
Een groep sportduikers ontdekte deze maand de grootste verzameling gouden munten die ooit in Israël werd gevonden tijdens het duiken in de oude gezonken haven van Caesarea.

De groep duikers, die eerst aan speelgeld dachten, informeerden onmiddellijk de Israel Antiquities Authority (IAA), die een onderwater-team stuurde om de schat te bergen. Samen met de duikclub en met behulp van een metaaldetector werden bijna 2000 munten gevonden, met waarden van een dinar, een halve en een kwart dinar.

'Ze ontdekten het goud en hebben een hart van goud, dat van het land en zijn geschiedenis houdt,' zei Kobi Sharvit, directeur van de Marine Archaeology Unit van de IAA, over de sportduikers. Natuurlijk straft Israël iedereen streng die een archeologische vondst in eigen zak steekt met maximaal vijf jaar gevangenisstraf. Maar deze bijzondere vondst was zeker verleidelijk.

De gouden munten dateren uit de 11e eeuw, toen het land werd geregeerd door de Fatimiden dynastie gevestigd in Caïro. Experts geloven dat de munten ofwel behoorden aan een groot koopvaardijschip of dat het opgehaalde belastingen waren, op weg naar de hoofdstad Caïro toen het transportschip zonk.

Een andere IAA ambtenaar merkte op, dat de munten in bijna perfecte staat waren, en geen speciale reiniging of andere inspanningen vereisten om ze te conserveren.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.