World Vision stopt steun anti-zionistische propaganda

Wednesday, February 18, 2015 |  Israel Today staf

World Vision, een christelijke hulp- en ontwikkelingsorganisatie, heeft het initiatief van de Lausanne Beweging gevolgd door zich te distantiëren van een artikel, geschreven door zijn eigen vice-president, die christen-zionisten sterk bekritiseerde.

In het januari nummer van 2015 van Lausanne Global Analysis schreef Steve Haas, vice-president van World Vision VS: 'Al meer dan 60 jaar hebben veel evangelischen zich vastgeklampt aan een zeer smal theologisch verhaal dat de christelijke theologie verbindt met een politieke ideologie die bekend staat als het zionisme.'

Verder vergeleek Haas christen-zionisme met de Spaanse inquisitie, de kruistochten, de apartheid in Zuid-Afrika en andere grootschalige wreedheden waaraan christenen deel hadden.

De Messiaanse blog Rosh Pina Project benadrukte woensdag dat World Vision zich nu wil distantiëren van de woorden van zijn eigen vice-president.

Lees een verklaring vrijgegeven door de bediening:
'Het artikel (...), gepubliceerd in de Lausanne Global Analysis, geeft het standpunt en de visie betreffende de Staat Israël en het Palestijnse volk van World Vision niet nauwkeurig weer en werd gepubliceerd zonder de juiste goedkeuringen van World Vision. (...) Brede uitspraken zoals die in dit artikel oversimplificeren de huidige problemen, beperken een zinvolle dialoog en verharden de standvastige gezichtspunten betreffende het conflict.'

Verder noemde de verklaring Haas' kritiek op de christen-zionisten 'hinderlijk vereenvoudigd en strijdlustig.' World Vision ging zelfs zo ver dat hij zijn steun intrekt voor de propagandafilm 'With God on Our Side' (Met God aan onze kant), die christen-zionisme veroordeelt. 'World Vision steunt de film niet langer,' aldus het persbericht.

Maar zelfs wanneer World Vision sprak over het vermijden van oversimplificeren van ingewikkelde kwesties, deed het dat helaas zelf door te concluderen dat 'duurzame vrede niet volledig kan worden gerealiseerd onder de realiteit van militaire bezetting...'

Niet vermeld werd, hoe en waarom die 'militaire bezetting' is ontstaan. De waarheid is, dat 'vrede niet volledig kan worden gerealiseerd' totdat het volk wordt opgeleid tot vrede in plaats van tot het geweld, dat in de eerste plaats tot de 'militaire bezetting' heeft geleid.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.