Gadi Eisenkot beëdigd als nieuwe chef generale staf

Tuesday, February 17, 2015 |  NAI

De nieuwe stafchef van het Israëlische leger, generaal Gadi Eisenkot, werd gisteren in zijn nieuwe functie beëdigd. De komende vier jaar van zijn functie zal hij enkele uitdagingen te verwerken hebben.

De omstandigheden in de regio zijn nog turbulenter en instabieler geworden dan slechts enkele jaren geleden, en ook al zijn de tegenstanders nog dezelfde, hun mogelijkheden om Israël te treffen zijn aanzienlijk ruimer geworden.

Van zijn voorganger, generaal Benny Gantz, heeft Eisenkot een leger overgenomen dat meer geïntegreerd is, meer als een netwerk in elkaar zit, en ook meer informatie van de geheime dienst verwerkt dan ooit tevoren. Elke dag worden miljoenen gegevens over Israëls vijanden verzameld, waarvan sommige worden opgeslagen en voor oorlogsoperaties worden gebruikt.

Maar er zijn ook terreinen waar dergelijke informatie niet helpt, zoals het kruitvat dat bekend is onder de naam Westelijke Jordaanoever. De jonge Arabieren daar kunnen ieder moment tot gewelddadige uitbarstingen worden aangezet die tot een derde intifada kunnen leiden. In een dergelijk scenario kunnen gegevens van de geheime dienst niet veel helpen.

In de conflicthaarden met Hezbollah in het noorden en Hamas in het zuiden daarentegen is dergelijke informatie van groot nut, net als in een toekomstig conflict met Iran, dat atoomwapens wil hebben en regionale terreurorganisaties steunt.

Hezbollah, dat praktisch de baas is in Libanon, heeft circa 150.000 raketten opgeslagen die op Israël zijn gericht. Er is bijna geen land ter wereld dat zoveel moderne en dodelijke projectielen heeft.

Ook in het zuiden bewapenen Hamas en aanverwante terreurorganisaties zich weer. En het graven van terreurtunnels is weer begonnen.

Gantz heeft er in zijn diensttijd veel toe bijgedragen om op deze nieuwe uitdagingen voorbereid te zijn. Daartoe behoort vooral de betere netwerkvorming en de modernisering van de gehele krijgsmacht, wat ertoe geleid heeft dat de marine, de luchtmacht en de landmacht beter kunnen samenwerken en gegevens kunnen uitwisselen. Veel van wat vroeger als science fiction gold, is nu mogelijk door deze netvorming.

Desondanks staat de nieuwe legerleider voor vele uitdagingen, zoals het tegengaan van het gevaar voor raketaanvallen, zonder grote grondoffensieven te beginnen die Israëlische militairen in gevaar brengen. Ook de veiligheidssituatie in de hoofdstad Jeruzalem zou wellicht beter door het leger dan door de politie te beheersen zijn.

Het blijft dus hopen dat generaal Eisenkot in staat zal zijn op de veranderende omstandigheden te reageren, of nog beter, deze tijdig te zien aankomen. Het feit dat hij door alle partijen in de Knesset word geaccepteerd en gerespecteerd, is een goed teken en een zeer goede start.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.