Israëli's waarderen paus Franciscus meer dan rabbinaat

Tuesday, February 17, 2015 |  NAI
Het Pew Research Center heeft in december laten onderzoeken hoe de wereld over paus Franciscus denkt. De resultaten waren niet verrassend – behalve in Israël.

Wereldwijd – vooral in katholieke landen – gaven de meeste deelnemers aan, dat ze de meelevende en liberale paus wel mogen. Interessant is echter het resultaat bij de Israëli's; van hen heeft 50 procent een positieve mening over paus Franciscus.

Het resultaat is nog verrassender, omdat deze affiniteit met het hoofd van de 'universele kerk' bekend wordt in een tijd, waarin de Israëli's genoeg hebben van hun eigen rabbijnse autoriteiten. Een onderzoek van de Geocartography groep liet een jaar eerder zien, dat 67 procent van de Israëli's het opperrabinaat het liefst zien verdwijnen. Het electorale succes van partijen die tegen de rabbinale invloed op het beleid zijn, spreekt ook voor zich.

'Het is verbazingwekkend, zeker gezien het verleden, dat de Heilige Stoel bij zo veel Israëlische Joden een positief imago heeft. Dit in tegenstelling tot de zeer ongunstige mening over het Opperrabbinaat', schreef de voormalige Israëlische minister van Onderwijs Amnon Rubenstein.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.