Deense opperrabbijn: We moeten niet weglopen

Monday, February 16, 2015 |  NAI
Na de terreuraanslag op een synagoge in de Deense hoofdstad Kopenhagen heeft de Israëlische premier Netanyahu tijdens een kabinetsvergadering alle Europese Joden opgeroepen naar Israël te emigreren: 'Joden moeten veilig in elk land kunnen wonen, maar we zeggen tegen onze Joodse broeders en zusters, Israël is jullie vaderland'.

De Deense opperrabbijn Yair Melchior sprak dit tegen: 'Mensen uit Denemarken moeten naar Israël verhuizen omdat ze van Israël houden, om zionistische redenen, maar niet vanwege terrorisme. Als we op terreur reageren door weg te lopen, zouden we allemaal naar een onbewoond eiland moeten vluchten.'

Terwijl de opperrabbijn van Denemarken probeert zijn gemeente bij elkaar te houden, bereidt Israël zich voor op een immigratiegolf van Europese Joden. Het kabinet heeft een plan goedgekeurd om Joodse immigratie aan te moedigen en de absorptie van immigranten te vergemakkelijken. Bijna 40 miljoen euro is hiervoor beschikbaar.
De landen met de meeste belangstellenden in emigratie naar Israël zijn Frankrijk, België en Oekraïne. Er wordt echter aangenomen dat de terreurgolf in Europa verder zal gaan en ook Joden uit andere Europese landen zullen binnenkort in grotere aantallen naar Israël gaan vluchten.

Bij de Israëlische bevolking vindt men de kritiek van de opperrabbijn op de uitspraak van Netanyahu wereldvreemd. Er wordt op gewezen dat Joden in de dertiger jaren Europa hadden moeten ontvluchten zolang ze dat nog konden, maar voor dit moment wordt bezwaar gemaakt tegen een soortgelijk scenario. De terreuraanslagen worden gezien als een wake-up call, die de verstrooide Joden zal terugbrengen naar Israël. 'Wat zou er dan nog moeten gebeuren voordat de Joden van Europa hun koffers pakken en terugkeren naar hun vaderland?' Is de teneur van veel reacties.

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.