Gezocht: een politieke leider uit de diaspora?

Monday, February 16, 2015 |  NAI
Het ontbreekt Israël aan een leider met een visie en een missie. De mens heeft richting nodig, anders verdwaalt hij. Een goede staatsman trekt het volk met zich meeren laat zich niet door talloze meningen de verkeerde kant op sturen.

Vrijwel direct nadat de Israëlieten uit Egypte waren weggetrokken, morde het volk en verlangde het terug naar de slavernij. Heeft hun leider Mozes toen peilingen gehouden en gevraagd of men vrijheid of slavernij prefereerde? Nee, hij volgde zijn politieke plan, ondanks alle gevaren en maatschappelijke druk. Ook vandaag is een dergelijke leider nodig.

Misschien wordt het tijd, dat Israël een leider uit het buitenland binnenhaalt. Tien jaar geleden heeft Israël toch ook Stanley Fischer (rechts op de foto) uit de VS naar Israël gehaald om gouverneur van de Israëlische Centrale Bank te worden. Deze Amerikaanse Jood en financieel deskundige heeft Israël van 2005 tot 2013 in Jeruzalem gediend en het land in 2008 voor de wereldwijde economische crisis behoed.

De afgelopen twintig jaar heeft de Israëlische maatschappij slechts politici voortgebracht, die zich geen van allen tot echte staatslieden hebben ontwikkeld. Al twintig jaar lang onderhandelt Israël met de Palestijnen over land voor vrede, en geen enkele premier heeft hierin iets weten te bereiken.

Het moet mogelijk zijn om onder de zes miljoen Joden in de diaspora een leider te vinden. Inburgeren in de Joodse Staat moet voor een Jood geen probleem zijn. Het is prof. dr. Fischer ook gelukt.
In november 1952 heeft de toenmalige Israëlische ambassadeur in Washington, Abba Eban, de Joodse natuurkundige Albert Einstein officieel aangeboden om vicepresident van Israël te worden. Einstein was diep ontroerd door het aanbod, maar sloeg het toch met pijn in het hart af. Hij was zijn hele leven met materie bezig geweest en daarom vond hij dat hij niet over het benodigde talent beschikte om met mensen om te gaan.

Dit artikel verscheen in het februari-nummer van het Israel Today Magazine. Abonneer u om het helemaal te lezen.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.