Al Arabi: Ezra's graf in Irak veroverd door islamisten

Monday, February 16, 2015 |  Israel Today staf.
Arabische media meldden vorige week, dat islamistische strijdkrachten die actief zijn in het zuiden van het land de controle hebben overgenomen over een oud heiligdom, dat wordt vereerd als het graf van de Bijbelse schrijver en priester Ezra.

FOTO: Opname van het heiligdom dat verondersteld wordt om de rustplaats van de Bijbelse Ezra te zijn, gemaakt in 1916 door Gertrude Bell, een Britse ontdekkingsreizigster, spionne en politiek officier, die tijdens en na de Eerste Wereldoorlog veel invloed had in de regio.

De pan-Arabische nieuwssite Al-Arabi meldde, dat de militanten grote delen van het heiligdomin Amara, dat zowel een synagoge als een moskee bevat, hadden vernietigd, en dit nu willen gebruiken als hun hoofdkwartier in zuidelijk Irak.

Volgens Al-Arabi hadden de terroristen alle toegangen tot het Graf van Ezra afgesneden, om te verhinderen dat journalisten zouden berichten over hun verovering en vernietiging van de heilige plaats.
Het lijkt erop, dat die inspanningen overbodig waren, want geen van de grote media noemde het nieuws van deze laatste islamitische aanval op het Jodendom. Alleen de Joodse blog Elder of Ziyon en de Israëlische nieuwssite Israel National News namen de moeite om het bericht te vermelden.

De Bijbel geeft geen aanwijzing dat Ezra, nadat hij (in opdracht van de Perzische koning) een grote groep Joodse ballingen had geleid bij de terugkeer naar het land Israël, en hen had opgedragen Gods Woord te houden, zou zijn teruggekeerd naar wat nu Irak is.
Honderden jaren later schreef de Joodse historicus Josephus op, dat Ezra was begraven in Jeruzalem, dat hij samen met Nehemia had geholpen te herbouwen en opnieuw in te wijden.
Maar latere tradities, waarschijnlijk begonnen door de grote Joodse gemeenschap die nog in Mesopotamië achterbleef, beweerden dat Ezra te rusten was gelegd langs de oevers van de rivier de Tigris. Op die plaats werd een heiligdom opgericht, dat door zowel Joden als door lokale moslims werd vereerd.

Zelfs na de massale emigratie van de Iraakse Joden naar Israël vanaf 1951-1952, bleef het Graf van Ezra, compleet met zijn vele Hebreeuwse inscripties die de God van Israël prijzen, een bedevaartsoord voor de Arabieren die in het gebied wonen.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.