Hoe leefden de Joden in Babylonische ballingschap?

Sunday, February 15, 2015 |  NPO Spirit 24, NCRV
Hoe leefden de Joden in ballingschap 2500 jaar geleden in Babylon? Op deze vraag was lang geen antwoord mogelijk, maar nu voor het eerst wel. In Irak zijn namelijk meer dan 100 kleitabletten gevonden waarop informatie te vinden is.

De tabletten zijn niet groter dan de palm van je hand. Erop is te lezen hoe het ging met Joden die uit Jeruzalem verdreven waren. De tabletten zijn nu ook voor het publiek te zien in het museum in de Israëlische hoofdstad.

De toenmalige koning van Babylon moedigde het ballingschap van Joden aan. Iedereen moest eraan geloven, van de rijken en de armen tot de priesters en de kooplui.
Op de tabletten staat onder meer informatie over de handel in fruit en andere waar, belastingen en wie er geld leende van wie. Vaak staan zelfs de namen erbij van de personen die het betrof.

Bekijk de uitzending op de website van NPO Spirit of hieronder. (Meer hierover kunt u lezen in het maartnummer van het israel Today Magazine en op de website van Alfred Muller).

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.