Zoabi en Marzel uitgesloten van Knessetverkiezingen

vrijdag 13 februari 2015 |  NAI.
De centrale kiescommissie heeft de Knessetleden Hanin Zoabi en Baruch Marzel (foto's) uitgesloten van de parlementsverkiezingen in maart. De Arabisch-Israëlische afgevaardigde Zoabi wordt beschuldigd van opruiing tegen de Staat Israël, de rechtse Baruch Marzel opruiing tegen Arabieren.
De commissie vergaderde onder leiding van Salim Joubran, een Arabisch-Israëlische rechter van het Hooggerechtshof. De hoogste rechtbank kan echter hun uitsluiting weer vernietigen, zoals deze bij de laatste verkiezingen in het geval van Zoabi heeft gedaan.

Zoabi is momenteel afgevaardigde van de Arabische Balad-partij. Ze staat nu op de kandidatenlijst van de gemeenschappelijke Arabische Lijst. De politica staat bekend om haar uiterst polemische houding ten opzichte van Israël en haar deelname aan anti-Israëlische activiteiten. Sommigen menen dat haar uitspraken grenzen aan aansporing tot terreur. Zoabi werd dit jaar gestraft voor haar rol in een protestbijeenkomst, waarin ze naar verluidt gewelddadig werd tegen politieagenten.

Ook Baruch Marzel was al lid van de Knesset. Hij is een zeer omstreden figuur vanwege zijn historische rol in de Kach-partij. Dit is de enige partij in Israël die vanwege zijn racistische houding tegenover Arabieren niet mocht deelnemen aan de verkiezingen.

De beslissing Marzel uit te sluiten van de verkiezingen werd met een zeer kleine meerderheid genomen: 17 leden van de commissie stemden voor, 16 tegen. Duidelijker was de uitslag in het geval van Zoabi: 27 leden van de commissie stemden voor de uitsluiting van de Arabische, slechts zes waren tegen.

De oppositie in het Israëlische parlement verheugde zich over het besluit. De centrum-linkse partijcombinatie 'Zionistische Unie', (Arbeiderspartij en Hatnua) verklaarde dat zowel Zoabi en Marzel 'aan de grenzen van de democratie zijn gekomen en de vrijheid van meningsuiting tot het uiterste hebben opgerekt.'

Zoabi verdedigde haar standpunt en hekelde de discussie als racistisch en ondemocratisch: 'Ik kan niet begrijpen waarom ik hier ben. Ik heb gevochten tegen het vermoorden van burgers, waar dat ook heeft plaatsvinden. Ik vecht tegen racistische wetten. Zij oordelen niet over mij, maar over het hele idee achter de Arabische visie,' zei Zoabi.

De hele Arabische partij staat achter haar. De tegenstandster van Israël kreeg ook steun van de terreurorganisatie Hamas uit de Gazastrook. Zijn woordvoerder Sami Abu Zhuri zei in een verklaring dat de uitsluiting van Zoabis 'racistisch' was; aan de andere kant was die een onderscheiding voor de moedige politica.

Baruch Marzel en Hanin Zoabi kondigden juridische stappen aan tegen hun uitsluiting van de verkiezingen.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.