'Oproep tot Jodenmoord is legitieme Israëlkritiek'

Thursday, February 12, 2015 |  NAI
Er gaat tegenwoordig bijna geen dag meer voorbij zonder een schokkend bericht over toenemend antisemitisme in Europa. Thans houdt een zaak in Oostenrijk de Israëlische publieke opinie bezig.

Foto: Het herdenkingscentrum voor de Holocaust Yad Wasjem in Jeruzalem herinnert met foto’s en documentatie aan het antisemitisme van de nazi’ in Duitsland en Oostenrijk.

Daar had een Turk op Facebook Adolf Hitler geciteerd en hem geprezen voor het vermoorden van Joden. Hij zou daarmee Israël hebben willen bekritiseren voor de Gaza-oorlog, zo trachtte hij zich te rechtvaardigen. Het Openbaar Ministerie in Linz was het daarmee eens: 'De uitspraken waren geen verheerlijken van Hitler, maar een uiting van onvrede tegenover Israël,' verklaarde een woordvoerder van het OM tegenover de krant Oberösterreichische Nachrichten.

Ibrahim T., 29 jaar oud, is eigenaar van een kapsalon in Wels bij Linz. Hij plaatste een foto van Hitler op zijn Facebook-pagina en zette daarbij een fictief citaat van de nazileider: 'Ik zou alle Joden kunnen doden. Maar ik heb er een paar in leven gelaten om jullie te laten zien waarom ik ze gedood heb.'

Volgens berichten in de media smeekte de kapper ook nog Allah of hij de Joodse Staat wilde vernietigen. Bezorgde lezers van zijn Facebook-publicatie schakelden de politie in. De binnenlandse veiligheidsdienst deed een gerechtelijk onderzoek. Maar verbazingwekkend genoeg vond het Openbaar Ministerie geen strafbare feiten. De woordvoerder van het OM in Linz, Philip Christl, zei volgens de Oostenrijkse media dat bij Ibrahim T. de 'subjectieve kant van de daad' ontbrak.

De Israëlitische gemeenschap in Oostenrijk protesteerde tegen de beslissing van het Openbaar Ministerie. De Oostenrijkse justitie zou antisemitische agitatie legitimeren.

Samuel Laster, hoofdredacteur van de Weense krant Die Jüdische, noemde tegenover de Jerusalem Post de gang van zaken 'choquerend'. Hij zei zelf in Oostenrijk demonstraties tegen Israël te hebben meegemaakt waarbij slogans als 'Zionisten zijn fascisten' werden geroepen en het hakenkruis vergeleken werd met de Jodenster. De politie zag daarin geen reden om op te treden.

De verontwaardiging over de Oostenrijkse opsporingsdiensten reikt tot ver buiten de Alpenrepubliek. Dat heeft mogelijk toch nog consequenties voor de antisemitische kapper Ibrahim T.: De procureur-generaal heeft aangekondigd dat zijn zaak opnieuw zal worden beoordeeld.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.