Palestijnen boycotten Israëlische levensmiddelen

Tuesday, February 10, 2015 |  NAI.
De Palestijnse Autoriteit (PA) heeft opgeroepen tot een boycot van zes grote Israëlische levensmiddelenbedrijven. Dit is de vergelding voor het bevriezen van de belastinggelden, die Israël heft ten behoeven van de PA en momenteel niet uitbetaalt aan de PA.

De PA wil dat vanaf woensdag in zijn gebied geen artikelen van de Joodse levensmiddelenproducenten Strauss, Tnuva, Osem, Elite, Prigat en Jafora worden verkocht. Dat verklaarde een hoge ambtenaar van Fatach, Machmoud al-Alul, in een persconferentie.

Palestijnse handelaren die nog producten van deze bedrijven op hun planken hebben, krijgen een periode van twee weken om deze levensmiddelen volledig te verwijderen. Speciale inspecteurs van de PA zullen steekproefsgewijs controleren of de boycot daadwerkelijk wordt nageleefd. Deze maatregel is een eerste stap naar een volledige boycot van alle in Israël geproduceerde producten, aldus al-Alul.

De Palestijnse leiders presenteerden stickers, waarmee die Israëlische producten in de winkels moeten worden geëtiketteerd. Er staat in het Arabisch op: 'Als u dit product koopt, geeft u 16 procent aan het Israëlische leger.' Met zijn oproep treft de PA vooral de eigen bevolking; tot nu toe is er in de winkels meestal geen alternatief voor de Israëlische producten.

In sociale netwerken roepen Palestijnse organisaties al jaren wereldwijd op tot een boycot van Israëlische producten. Het is voor Palestijnse handelaren al jarenlang verboden om producten uit Joodse nederzettingen te verkopen. Veel handelaren in Ramallah hebben nog steeds slechte herinneringen aan een razzia van de Palestijnse Autoriteit in mei 2010: De autoriteiten lieten toen 200 winkels doorzoeken om nadruk aan de wet te geven.

Israël is begin januari gestopt met het betalen van geheven belastingen aan de PA, nadat deze zich had aangesloten bij het Internationale Strafhof in Den Haag. Daar wil de PA Israël aanklagen voor oorlogsmisdaden, om zo dit land te dwingen zich terug te trekken uit de gebieden die de PA voor zijn toekomstige Staat opeist. Volgens Ha'aretz ging het voor de maand december om een bedrag van 127 miljoen dollar.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.