Illegaal in Israël wonende Palestijn redt twee Joden

maandag 9 februari 2015 |  NAI
Nadat een illegaal in Israël wonende Palestijn een Israëlische arts en diens zoon beschermd heeft tegen een stenen gooiende mensenmassa, toont het kantongerecht in Tel Aviv zich nu mild.

'De aangeklaagde is een soort “Rechtvaardige onder de volkeren”,' aldus rechter Shamai Becker. Met deze term refereerde hij aan de Tweede Wereldoorlog, toen Joden door niet-Joden uit handen van de nazi’s zijn gered.

Becker veroordeelde de man uiteindelijk tot de 18 dagen cel, die hij reeds in voorarrest heeft uitgezeten. 'Wij veroordelen deze man niet, maar tonen dankbaarheid, omdat hij zijn leven en zijn bestaansgrond hier in zijn dorp riskeerde om Joden uit een gevaarlijke situatie te redden,' zo zei de rechter verder.

De 38-jarige Palestijn werd beschuldigd van illegaal verblijf in Israël, het opgeven van een valse identiteit en het bezit van valse papieren. Hij bekende de vergrijpen, maar de rechter liet genade voor recht gaan, omdat er geen aanwijzingen waren dat deze man verdere strafbare feiten zou plegen.

Het voorval waarbij hij de twee Joden het leven redde, vond nog voor het begin van de militaire operatie Sterke Rots plaats. Een Joodse arts en zijn zoon waren in een dorp op de zogenaamde Westbank onderweg, toen ze per abuis in een woedende menigte terechtkwamen. De arts trad op als getuige voor de rechtbank en beschreef het voorval aldus: 'Het was de eerste donderdag van de Ramadan. Het was licht op straat, en veel mensen waren onderweg. Ik werd zenuwachtig en probeerde het Arabische dorp zo snel mogelijk voorbij te zijn. De mensen vertelden ons hoe we moesten rijden – maar ze wilden ons verkeerd laten rijden en volgden ons.'

De arts en zijn meereizende zoon werden door de mensenmenigte aangevallen, de zoon belde de politie om hulp. Beiden stonden doodsangsten uit toen ze in een doodlopende steeg uitkwamen en er stenen tegen hun auto vlogen. Maar de 38-jarige man greep in ging met zijn gezin vóór hen staan, tot 45 minuten later legereenheden aankwamen. 'Hij heeft ongetwijfeld ons leven gered,” verzekerde de arts voor de rechtbank. Sindsdien zou de moedige Palestijn in zijn dorp represailles ondervinden omdat hij twee Joden heeft beschermd. Ook dit werd door de rechtbank meegewogen.

Foto: Palestijnse arbeiders bij een controlepunt. Wie geen werkvergunning in Israël heeft, probeert het te omzeilen en illegaal naar Israël te gaan om daar wat geld te verdienen. Illegalen die daarbij worden betrapt, kunnen zware gevangenisstraffen tegemoetzien.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.