Bennett wil criminaliteit in Arabische dorpen bestrijden

Monday, February 09, 2015 |  Aviel Schneider
Toen Naftali Bennett, de leider van de pionierspartij en minister van Handel, gisteren een lezing hield voor studenten van de Universiteit van Tel Aviv, werd hem verweten een racist te zijn. In zijn lezing was hij ingegaan op de hoge criminaliteit in de Arabische dorpen, vooral in Galilea en in het zuiden.

'Zodra wij de volgende coalitie mede-oprichten, zullen wij ervoor zorgen dat de Israëlische politie een grondige strafvervolging in de Arabische dorpen zal uitvoeren,' beloofde Bennett, die in de volgende regering minister voor Binnenlandse Veiligheid wil worden.

Arabische studenten interpreteerden zijn lezing als racistische kritiek op de Arabische bevolking. Zij verlieten onder luid protest de zaal. ’s Avonds werd Bennett op de TV door linkse partijen verweten dat hij rechts-radicaal is. Herhaaldelijk benadrukte Bennett dat prominente Arabieren hem verschillende keren hebben aangesproken en hem verzochten voor orde in de Arabische dorpen te zorgen.

Vanmorgen bevestigde de voorzitter van de commissie voor de Arabische bevolking in Israël, Masen Ghanayim, dat Bennett in dit geval helemaal gelijk heeft. 'In het verleden heb ik al benadrukt dat we bereid zijn de Israëlische politie bij te staan, opdat in de Arabische dorpen een strenge strafvervolging kan worden gehandhaafd,' zei Ghanayim tegen Onlinenews NRG. 'Het mag gewoon niet gebeuren, dat jaarlijks 70 Arabieren in de Arabische dorpen door illegale wapens om het leven komen. Deze wapens moeten door de politie in beslag worden genomen, net als bij de Joodse bevolking.'

Hij voegde toe dat de politie zich de laatste twee jaar meer inspant, maar nog steeds niet zo intensief als in de Joodse wijken en dorpen. 'We moeten ons gezamenlijk inspannen om gelijke kansen voor de Arabische gemeenschap veilig te stellen.'

Bennett noemde in zijn lezing autodiefstallen in de woestijn, bij boeren in het noorden, en in het gebied van Oost-Jeruzalem. 'Israël heeft om politieke redenen besloten dat in deze gebieden geen orde heerst. Dat is fout,' benadrukte Bennett. Ghanayim en veel andere Arabische politici zijn het daarmee eens. Want het gaat hier om feiten, en het heeft niets met racisme te maken. De actie zou in de eerste plaats goed zijn voor de Arabische bevolking, want die zou vooral onder hoge criminaliteitscijfers in hun dorpen lijden.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.