Biden, Kerry spreken Herzog en negeren Netanyahu

zondag 8 februari 2015 |  Israel Today staf
Mengt de regering-Obama zich in de komende Israëlische verkiezingen? Recente uitlatingen en handelingen van de Amerikaanse leiders wijzen hier wel op.

Vorige week maakten zowel vice-president Joe Biden als minister van Buitenlandse Zaken John Kerry bekend, dat ze niet aanwezig zullen zijn wanneer de Israëlische premier Benjamin Netanyahu een gezamenlijke zitting van de Amerikaanse Senaat, gewijd aan de dreiging van een nucleair Iran, toespreekt.

Het Witte Huis was woedend geweest op Netanyahu wegens zijn geplande komst, waarmee volgens ambtenaren van Obama het protocol was geschonden doordat het was georganiseerd zonder hun toestemming en betrokkenheid.

Slechts enkele dagen nadat ze iedereen lieten weten dat ze niet aanwezig zullen zijn om Netanyahu te begroeten en naar hem te luisteren, spraken zowel Biden als Kerry zaterdag met de Israëlische oppositieleider Isa'ac Herzog in de marge van een veiligheidsconferentie in München, Duitsland. En dit slechts één maand voor de Israëlische verkiezingen van 17 maart.

Zoals Herzog het beschreef op Channel 10 News, vertegenwoordigt het voorval 'een complete boycot [van Netanyahu]. Zelfs als dat niet is gezegd, is dat het verhaal.'
In een toelichting op Israël Radio bagatelliseerde Herzog de ontmoetingen met Biden en Kerry, onderstrepend dat geen van de Amerikaanse functionarissen had geprobeerd om een afspraak met hem te maken, maar veeleer om hem bij meer openbare bijeenkomsten te betrekken.

Om eerlijk te zijn: Netanyahu werd evenzo beschuldigd van inmenging in de laatste Amerikaanse verkiezingen, waarin steun van Israël een belangrijke rol speelde, door publiekelijk de kandidatuur van de Republikeinse uitdager Mitt Romney te steunen.

FOTO: Minister Kerry was afgelopen januari op bezoek bij oppositieleider Herzog in Jeruzalem (Foto: Flash90).

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.