Condoleances Netanyahu en Abbas aan Jordanië

Friday, February 06, 2015 |  NAI
Israëlische en Palestijnse politici hebben de verbranding van een Jordaanse gevechtspiloot door de slachters van de Islamitische Staat (IS) scherp veroordeeld.

'Ik wil deze gelegenheid gebruiken om koning Abdullah en de mensen in Jordanië mijn condoleances aan te bieden voor de moord op de luchtmachtpiloot,' verklaarde minister-president Benjamin Netanyahu, 'de IS verbrandt mensen in levenden lijve, in Teheran worden mensen op openbare pleinen aan hijskranen opgehangen.'

Beide zijn kenmerkend zijn voor het militante islamitische terrorisme. 'Het grootste gevaar voor de toekomst en de veiligheid van de wereld is echter dat de extremisten versterkt worden door kernwapens. Dat is iets wat wij gezamenlijk moeten verhinderen.'

In Ramallah betuigde ook de Palestijnse president Machmoud Abbas zijn condoleances: 'Tegenover onze broeder koning Abdullah, de regering en de familie van de piloot spreken wij onze oprechte deelneming uit. Wij Palestijnen zien onszelf als één natie met Jordanië.' Talloze Palestijnen riepen bovendien op om de familie van de piloot te ondersteunen.

De Jordaanse ambassadeur in Ramallah verwelkomde de reactie van de Palestijnen: 'De boodschap van Jordanië is vandaag dat de dood van de held en martelaar Mouath al-Kasaesbeh Jordanië en zijn burgers alleen maar sterker maakt. Het bloed van al_Kasaesbeh heeft ons land gezegend dat door de terreurorganisatie IS door elkaar is geschud', aldus de ambassadeur.

De Islamitische Staat heeft dinsdag een video gepubliceerd, waarop Mouath al-Kasaesbeh, een piloot van de Jordaanse luchtmacht, in een kooi gevangen zat en in levenden lijve werd verbrand. Jordanië, dat eerder aan een door de VS geleide militaire campagne had deelgenomen, waarbij stellingen van de IS werden gebombardeerd, reageerde prompt: Die nacht werden in opdracht van de Jordaanse regering twee Iraakse al-Qaida-gevangenen terechtgesteld.

Jordanië kondigde aan een 'wereldschokkend antwoord' op de dood van al-Kasaesbeh te laten volgen. Het Hasjemitisch Koninkrijk riep ook andere Staten op, aan de beslissende slag deel te nemen en 'het kwaad' te overwinnen.

De afgelopen jaren gold Jordanië als een soort eiland van stabiliteit. Sinds het steeds meer oorlogsvluchtelingen uit Irak en uit Syrië moet herbergen, zijn de problemen in het koninkrijk groter geworden. Ondanks de betaling van miljoenen aan ontwikkelingshulp is de werkloosheid vooral onder jonge mannen hoog – en daardoor worden zij potentiële rekruten voor de IS. Deskundigen schatten dat de IS en andere jihadistische groepen inmiddels duizenden aanhangers in Jordanië hebben. Zowel de Verenigde Staten als Israël maken zich grote zorgen over deze ontwikkeling. De openbare verontwaardiging over de dood van de Jordaanse piloot zou echter kunnen helpen om meer steun van de bevolking te krijgen voor de strijd tegen de IS.

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.