Europa helpt Palestijnen 'feiten op de grond' scheppen

Friday, February 06, 2015 |  Israel Today staf, NAI.
Door woningen te bouwen op de Westbank is de Europese Unie gaan deelnemen aan dat soort activiteiten waartegen het Israël voortdurend waarschuwt: vooruitlopen op de uitkomst van de Israëlisch-Palestijnse vredesonderhandelingen door 'feiten op de grond' te creëren.

In de afgelopen weken heeft de EU enkele honderden illegale woningen voor Palestijnen opgericht in de betwiste gebieden van Judea en Samaria, de zogenaamde 'Westbank'. De meeste nieuwe accommodaties staan in de nabijheid van de Jeruzalemse voorstad Ma 'aleh Adumim, een van de grootste Joodse nederzettingen. En alle woningen zijn voorzien van het logo van de EU, zoals te zien op de foto.

De Israëlische regering heeft tot nu toe niet openlijk gereageerd op deze provocatie, maar Regavim, een zionistische NGO die zich bezig houdt met juridische kwesties in verband met grondbezit in de gebieden, heeft zijn schijnwerper op de kwestie gericht.

'Het was gebruikelijk om zich te beperken tot diplomatieke en financiële steun,' vertelde Regavim deze week aan journalisten tijdens een rondleiding door het gebied. 'Maar nu gaat het over actieve samenwerking met de Palestijnse Autoriteit. (...) Dit is een onderdeel van hun plan om eenzijdig een Palestijnse Staat te creëren.'

De meeste nieuwere EU huizen werden gebouwd in 'Gebied C', het deel van de Westelijke Jordaanoever dat onder volledige Israëlische controle staat, en is gegeven aan de grote Bedoeïenenstammen die er wonen. Maar er zijn nu niet alleen tenten en golfplaathutten, maar ook vaste woningen met een betonnen vloer, zonder bouwvergunning, maar met het blauwe EU-logo.

Regavim merkte verder op dat veel van de huizen werden gebouwd op grond die historisch staatseigendom is, en in sommige gevallen in beschermde natuurgebieden.

De Knessetcommissie voor Buitenlandse Zaken en Defensie presenteerde eind 2014 cijfers waaruit blijkt dat er het afgelopen jaar in Gebied C 550 gevallen van illegale Arabische bouw waren (sommige door de EU), in vergelijking met slechts 150 gevallen van illegale Joodse bouw. Toch waren het alleen de Joodse gevallen die de internationale pers haalden.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.