Veel Non-Hodgkin lymfoom in Israël door pesticiden

Friday, February 06, 2015 |  NAI.
In Israël komt het grootste aantal gevallen van non-Hodgkin lymfoom (NHL) ter wereld voor, en het land heeft het op een na hoogste sterftecijfer door deze ziekte.

Dit hebben de Israëlische kankerbestrijding en het ministerie van Volksgezondheid bekend gemaakt. Blijkbaar zijn Joden genetisch kwetsbaar. Daarnaast wonen veel Israëli's op het platteland, waar ze vaak in contact komen met pesticiden.

Volgens het verslag lijden van de Israëli's respectievelijk 18,1 mannen en 14,6 vrouwen per 100.000 aan een lymfoom. Het land wordt direct gevolgd door Libanon, waar 14,7 mannen en 11,5 vrouwen per 100.000 mensen door de ziekte zijn getroffen.
In Israël is de sterfte aan deze ziekte 4,8 mannen en 3,5 vrouwen per 100.000 personen. De vijf-jaars overlevingskans voor Israëlische lymfoom patiënten is ongeveer 70 procent.

Het risico voor Joden om NHL te ontwikkelen is tussen 1990 en 2012 met 27 procent gestegen; bij Arabische vrouwen steeg het aantal patienten met 49 procent. NHL is in Israël de vijfde meest voorkomende doodsoorzaak bij mannen en de zesde bij vrouwen.

Professor Ora Paltiel, medisch directeur bij het Hadassah Ein Kerem ziekenhuis (foto), gaf in een persconferentie een toelichting op de achtergronden: 'Wij geloven dat de nabijheid van landbouwgrond een risicofactor voor het ontstaan van lymfomen is. Omdat we in een heel klein land wonen en velen van ons op het platteland leven, zijn we blootgesteld aan een hoger risico. Studies hebben aangetoond dat landbouwbestrijdingsmiddelen het risico op een lymfoom met 35 procent verhogen,' verklaarde Paltiel.

In 2012 werd bij 25.531 Israëli's een vorm van kanker gediagnosticeerd. 10.640 stierven aan een kwaadaardige tumor. Tussen 1990 en 2011 registreerde Israël een daling van tien procent van de sterfte aan kanker, en in 2011 had het zelfs een van de laagste sterftecijfers aan kanker van alle industrielanden.

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.