Jonge officier gewond door landmijn op Golanhoogten

Thursday, February 05, 2015 |  NAI.
Dinsdag is een jonge vrouwelijke officier van het Israëlische leger op de Golanhoogten gewond geraakt door een exploderende landmijn.

De situatie in dit gebied blijft nog steeds gespannen. Vorige week waren er al verschillende incidenten op de Golanhoogten, waarbij onder andere twee Israëlische soldaten om het leven kwamen nadat hun terreinvoertuig door de Hezbollah-militie werd aangevallen.

De explosie van dinsdag gebeurde volgens het leger toen de officier in de buurt van de rivier de Saar routinewerkzaamheden aan een hek verrichtte. De jonge vrouw werd ter plaatse door opgeroepen reddingspersoneel behandeld en is vervolgens met een helikopter naar het Rambamziekenhuis in Haifa gevlogen. Inmiddels is zij buiten levensgevaar en is haar situatie stabiel.

De Golanhoogten, die Israël in de Zesdaagse oorlog in 1967 op Syrië veroverde, zijn nog steeds bezaaid met landmijnen. Talloze explosieven zijn reeds verwijderd, en bovendien zijn de mijnenvelden uitgebreid afgebakend met afrasteringen en waarschuwingsborden, maar desondanks treden er steeds weer explosies op.

Daniel Yuval, destijds tien jaar oud, verloor in 2010 tijdens een wandeling in een groeve een van zijn benen toen er een mijn explodeerde. Een andere militair, Roi Alphi, stierf in mei 2013 tijdens een poging een brand te blussen die in een mijnenveld op de Golanhoogten was uitgebroken.

In 2011 heeft de Israëlische regering de 'Wet op de afstand tot mijnenvelden' uitgevaardigd, die bepaalt dat mijnenvelden beter gemarkeerd, en onnodige landmijnen volledig verwijderd moeten worden.

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.