Wegen Joodse levens minder zwaar voor de VN?

donderdag 5 februari 2015 |  NAI.
De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft woensdag 'in zeer scherpe bewoordingen' de dood van de Spaanse blauwhelm-militair veroordeeld. Hij was om het leven gekomen nadat het Israëlische leger stellingen van Hezbollah met artillerievuur beschoot.

De sjiitische militie had eerder twee Israëlische militairen met een antitankwapen gedood. Daarover zei de Veiligheidsraad niets. De Israëlische ambassadeur Ron Prosor is verontwaardigd: 'Blijkbaar gelooft de Veiligheidsraad dat sommige levens meer waard zijn dan andere.'

De Spaanse ambassadeur had Israël zwaar beschuldigd. De regering in Jeruzalem had voor de dood van de vredesmilitair verschillende malen en via diplomatieke kanalen zijn excuses aangeboden. De Israëlische ambassadeur in Madrid bezocht daarvoor persoonlijk de Spaanse minister van Buitenlandse Zaken.

In diplomatieke kringen werd gezegd dat Frankrijk voor de Veiligheidsraad een standpunt had voorbereid, waarin het de aanval van Hezbollah brandmerkte als overtreding van de wapenstilstandsovereenkomst, die uiteindelijk tot de dood van de Spanjaard zou hebben geleid. Dit voorstel zou door Rusland als 'onevenwichtig' zijn geblokkeerd, meldden Israëlische media.

De Verenigde Naties kondigden een uitgebreid onderzoek aan naar de gebeurtenissen aan de Israëlisch-Libanese grens.

Terwijl de wereldgemeenschap Israël weer eens eenzijdig veroordeelt, ziet de islamistische Hamas in de Gazastrook kans om munt te slaan uit de gespannen situatie in het noorden. Een van de aanvoerders van de terreurorganisatie, Machmoud Zahar, riep openlijk op dat strijders in de vluchtelingenkampen in Syrië en Libanon zich aaneen moesten sluiten om Israël aan te vallen en 'ons te helpen Palestina te bevrijden.'

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.