Enquête: Meeste Israëli's geïnteresseerd in Bijbelstudie

Thursday, February 05, 2015 |  Israel Today staf, NAI.
Een nieuw onderzoek toont aan dat de meeste Israëlische Joden, terwijl ze zich als 'seculier' of 'traditioneel' beschouwen, toch geïnteresseerd zijn in het verwerven van diepere kennis en begrip van de Bijbel.

Het onderzoek, dat in opdracht van de religieuze website Maimonides Daily werd uitgevoerd door het Motagim Instituut, laat zien dat 54 procent van de Israëlische Joden het gevoel heeft dat ze slechts een 'basiskennis' van hun nationale geloof hebben, en dat 57 procent tenminste vijf minuten per dag besteedt aan het lezen van de Bijbel.

Ter vergelijking: bij een soortgelijk onderzoek in Duitsland bleek dat 50 procent van de ondervraagden nooit, en 30 procent zelden in de Bijbel leest. Slecht 5 procent noemde zich een regelmatige Bijbellezer.

Op Chanoeka 2014 (in december) lanceerde de Israëlische overheid een driejarige landelijke bijbelstudie met de naam Project 929, genoemd naar het aantal hoofdstukken in de Tenach (of Oude Testament). De website van Project 929 laat de bezoekers weten welk hoofdstuk die dag aan de beurt is, dat ze in het Hebreeuws kunnen lezen of beluisteren.

Het voor de hand liggende doel is om alle Israëli's de Bijbel te laten lezen. Maar de vele bijbehorende commentaren door beroemdheden en andere medewerkers vormen een bron van controverse onder de religieuze autoriteiten.

Het februari 2015 nummer van het Israel Today Magazine gaat dieper in op deze kwestie. Abonneer u nu om alles te lezen.

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.