Aanklacht van Abbas wegens tekening van Mohammed

woensdag 4 februari 2015 |  NAI

Na de islamistische aanslag op het satirische blad Charlie Hebdo, dat karikaturen van Mohammed had gepubliceerd, demonstreerden circa een miljoen mensen samen voor de persvrijheid (foto). Een van de deelnemers, Machmoud Abbas, spant nu een proces aan tegen de Palestijnse krant Al Hayat al Jadida. De beschuldiging luidt: Het afdrukken van een tekening van Mohammed.

Het officiële Palestijnse persbureau WAFA meldde dat Abbas een 'onmiddellijk onderzoek' had geëist. De Palestijnse president zou letterlijk hebben gezegd dat men 'afschrikwekkende maatregelen moet nemen tegen degene die voor deze vreselijke fout verantwoordelijk is.' Het zou gaan om respect voor heilige religieuze symbolen.

Het dagblad Al Hayat al Jadida is een officieel orgaan van de Palestijnse Autoriteit en verschijnt in Ramallah. Zondag had het blad een tekening afgedrukt van de islamitische karikaturist Mohammed Sabanneh. Hij toonde een zaaier, die op de wereldbol staat en vanuit zijn hartvormige buidel zaad strooit – duidelijk een soort 'zaad van liefde'. Daarnaast staat in handschrift: 'Onze profeet Mohammed'.
De islam verbiedt afbeeldingen van de profeet. De krant heeft inmiddels op de voorpagina zijn excuses aangeboden.

Antisemitische posters
Nog veel agressiever en ongehinderd door Abbas gaan Palestijnse tekenaars te werk wanneer het over de staat Israël gaat. Zo wilden zij bij de UNESCO een reeks posters als cultureel werelderfgoed laten registreren. De tekeningen druipen van antisemitisme en haat tegen de Joodse staat. De gewapende strijd en het terrorisme worden verheerlijkt.

En dat was zelfs voor de anders eerder Israël-kritische cultuurorganisatie van de Verenigde Naties te veel. Irina Bokova, de Bulgaarse algemeen directeur van de UNESCO, wees de aanvraag van de Palestijnen af: Veel tekeningen zijn 'volledig onacceptabel' en gaan tegen de waarden van UNESCO in, aldus berichtte de online-krant Times of Israel.

NAI.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.