Israëli's: Misschien moet de VN zichzelf onderzoeken?

Tuesday, February 03, 2015 |  Israel Today staf.
Na de onthulling, dat het hoofd van de VN-commissie die de Gaza-oorlog van afgelopen zomer onderzoekt, banden had met de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO), suggereert het Jeruzalemse onderzoeksinstituut NGO Monitor dat de VN zijn eigen onbekwaamheid en allesoverheersende vooroordelen tegen de Joodse Staat gaat onderzoeken.

'De Verenigde Naties moeten hun onderzoek naar Israël opschorten en onmiddellijk de verontrustende onthullingen van zijn eigen incompetentie en vooroordeel onderzoeken,' aldus een persbericht van NGO Monitor.

Deze organisatie heeft zich al zeer lang openlijk verzet tegen de benoeming van prof. William Schabas tot hoofd van de onderzoekscommissie na de recente geweldsuitbarsting in en rond de door Hamas geregeerde Gazastrook.

Zoals NGO Monitor en vele anderen opmerkten, heeft Schabas een voorgeschiedenis van het maken van bizarre beweringen over het Israëlisch-Palestijnse conflict en het oproepen tot de vervolging van de Israëlische leiders.

Nadat Schabas zich maandag terugtrok uit de commissie, drong premier Netanyahu erop aan, dat al het werk waarop hij toezicht hield bij het 'onderzoeken' van Israël wordt afgewezen.
'Na het ontslag van de voorzitter van de commissie, die was bevooroordeeld tegen Israël, moet het rapport dat werd geschreven in opdracht van de Mensenrechtenraad van de VN (een anti-Israëlisch lichaam, waarvan de beslissingen bewijzen dat het niets te maken heeft met mensenrechten) worden geseponeerd,' schreef Netanyahu in een officiële verklaring.

De premier wees er verder op, dat diezelfde Mensenrechtenraad, die het vorig jaar juist achtte, Schabas te benoemen om de Gaza-oorlog te onderzoeken, 'meer beslissingen tegen Israël heeft genomen dan tegen Iran, Syrië en Noord-Korea bij elkaar'.

Maar de voorzitter van NGO Monitor, prof. Gerald Steinberg, waarschuwde dat het onwaarschijnlijk is dat de VN het advies van hemzelf of de Israëlische leider aanneemt, en ongetwijfeld voortgaat met het werk dat Schabas is begonnen.
'Omdat de commissie de fase van het feitenonderzoek heeft voltooid, zal het eindrapport tot dat punt zijn bezoedeld door het leiderschap van Schabas', schreef Steinberg.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.