Duitse rechter: 'Antizionisme is antisemitisme'

Tuesday, February 03, 2015 |  Israel Today staf.
Een Duitse rechter stelde afgelopen week dat het veroordelen van zionisme op hetzelfde neerkomt als antisemitisme, waarmee hij het veelgehoorde argument onderuit haalde, dat vijandige kritiek op Israël niet hetzelfde zou zijn als Jodenhaat.

In zijn oordeel in de zaak van de 24-jarige Taylan Can, een Duits staatsburger van Turkse afkomst, betreffende diens anti-Israëlactivisme, weigerde rechter Gauri Sastry de aangeklaagde toe te staan zich achter het idee van legitieme kritiek op Israël te verschuilen.

Can werd uiteindelijk veroordeeld voor opruiing tegen een etnische minderheid, wegens zijn rol in een demonstratie in Essen (D) op 18 juli 2014 (foto), waar hij en anderen de term 'zionist' gebruikten om haat te zaaien tegen Israël en plaatselijke Joodse inwoners.

Tijdens zijn verhoor hield Can vol dat hij geen antisemiet was, en dat hij alleen tegen de politiek van de Staat Israël was. Maar rechter Sastry accepteerde dat niet. Die Welt citeerde haar toelichting dat 'in de taal van antisemieten “Zionist” het codewoord is voor “Jood”.'

De kans bestaat dat een bepaald gedeelte van Sastry’s vonnis afgewezen kan worden indien Can in beroep gaat bij een hogere rechtbank, maar Europese Joodse groepen prezen niettemin het ongekende en dappere vonnis dat een van de gevaarlijkste leugens van onze tijd publiekelijk heeft ontmaskerd.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.