Israëlische Arabier na toetreding tot IS aangeklaagd

Tuesday, February 03, 2015 |  NA
Een 20-jarige Israëlische Arabier moet zich voor de rechter in Nazareth verantwoorden. Hij wordt ervan beschuldigd dat hij zich heeft aangesloten bij de terreurgroep Islamitische Staat (IS).

Mahran Khaldi zou vanuit Nazareth naar Turkije zijn gevlogen, om van daaruit de Syrische grens over te gaan en contact op te nemen met de IS. In Syrië zou Khaldi ook drie andere Israëli's uit de buurt van Nazareth hebben ontmoet.

Later werd de Arabier met Israëlische nationaliteit in Irak in de buurt van Falluja ingezet en deed hij in een reeks veldslagen mee. Daarbij raakte hij ernstig gewond in zijn buik en verloor hij bovendien zijn linkerhand – blijkbaar als gevolg van luchtaanvallen door de internationale alliantie tegen de IS.

Na zijn genezing kwam Khaldi’s vader naar Turkije om hem naar huis te halen. Toen de twee naar Israël terugvlogen en op de luchthaven Ben Gurion landden, werd Khaldi meteen gearresteerd.
'Aangeklaagde heeft bekend dat hij in Syrië is geweest en in Irak gewond raakte – maar het spijt hem zeer, daarom is hij naar Israël teruggekeerd,' aldus Khaldi’s advocaat Hussein Abu Hussein.

De zaak-Khaldi werd door de Israëlische binnenlandse geheime dienst Shin Bet ontdekt en wordt door de politie onder persoonlijk commando van de politiechef Moshe Cohen onderzocht.

IS strijdt in de Syrische burgeroorlog tegen de regering van president Bashar al-Assad, maar ook tegen het Vrije Syrische Leger en tegen de Koerdische minderheid in het noorden van land. Sinds najaar 2014 zijn de IS-troepen, die ook tegen vrouwen en kinderen uiterst wreed optreden, het doel van luchtaanvallen waaraan verscheidene westerse en Arabische landen deelnemen.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.