Steeds meer Joden brengen bezoek aan Tempelberg

Monday, February 02, 2015 |  Israel Today staf.
Het aantal Joodse bezoekers aan de Tempelberg in Jeruzalem is het afgelopen jaar belangrijk toegenomen, ondanks de voortdurende inspanningen om niet-moslims te ontmoedigen om op te klimmen naar het heilige plein en een streng verbod op elk Joods en christelijk gebed.

Vorige maand heeft het Tempelinstituut op grond van de 'vrijheid van informatie' wetgeving aan de Israëlische politie informatie gevraagd over het Joodse bezoek aan de Tempelberg. De groep was blij te vernemen dat in 2014 niet minder dan 10.906 Israëlische en buitenlandse Joden naar de heiligste plaats van het Jodendom waren gekomen.
Ter vergelijking: 8528 Joden bezochten de Tempelberg in 2013, en er waren slechts 5.658 Joodse bezoekers in 2009.

Voor degenen die volledige vrijheid van godsdienst op de Tempelberg bepleiten, waren die aantallen bemoedigend, zeker omdat Joden en christenen de heilige plaats slechts drie dagen van elke week, en dan alleen nog een beperkt aantal uren mogen bezoeken.

In de laatste jaren is de kwestie van de Tempelberg in de Knesset steeds meer het onderwerp geweest van gespannen debatten. Vorig jaar februari heeft de Knesset voor het eerst een discussie gehouden over het uitbreiden van de volledige Israëlische soevereiniteit over deze plaats, die momenteel wordt beheerd door een islamitische Trust (Waqf).

Het is op verzoek (eis?) van de Waqf dat de Joden en christenen zelfs geen stille gebeden mogen uitspreken tijdens een bezoek aan de Tempelberg, en uitbarstingen van moslimgeweld wegens een vermeende overtreding hebben ervoor gezorgd dat de Israëlische autoriteiten hun best doen om gehoor te geven aan de voorwaarden van de moslims.

Veel Israëlische parlementsleden worden in toenemende mate gefrustreerd door deze situatie, die zij beschouwen als een totale overgave aan de dictaten en bedreigingen van de radicale islam. Ze willen dat Israël de officiële toezichthouder van de Tempelberg wordt.

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.