Bouwplannen voor woningen pioniers irriteren VS

Monday, February 02, 2015 |  NAI
Na berichten over bouwplannen en inschrijvingen voor 450 nieuwe woningen in Judea en Samaria regent het internationale kritiek op de Israëlische regering.

Een woordvoerder van het Witte Huis benadrukte de afwijzende houding van de VS. Israëlische bouw buiten de wapenstilstandslijn van 1967 zou 'illegaal en contraproductief zijn voor een tweestatenoplossing.'

Een woordvoerder van de Israëlische regering ziet de opwinding als een storm in een glas water. De bestreden plannen zijn niet nieuw, maar zijn ook al lang aan de Palestijnen bekend. Bovendien heeft de regering geen extra huizen in de door de Palestijnen opgeëiste gebieden goedgekeurd, verzekerde de regeringswoordvoerder.

De Verenigde Staten toonden zich als belangrijkste bondgenoot van de Joodse Staat 'diep bezorgd'. Het bouwen van Joodse woningen in Judea en Samaria zou de spanningen met de Palestijnen verhogen en tot internationale isolatie van Israël leiden.

Links-georiënteerde mensenrechtenorganisaties hadden dit weekeinde de zogenaamd nieuwe plannen gepubliceerd voor de bouw van 450 woningen voor pioniers. Het zou gaan om de uitbreiding van vier nederzettingen op de zogenaamde Westelijke Jordaanoever: Adam, Elkana, Alfei Menashe en Kiryat Arba (foto).

De Palestijnse hoofdonderhandelaar Saeb Erekat riep de wereldgemeenschap op om de plannen te stoppen en Israël niet te behandelen als Staat die boven de wet staat. De wereld zou eindelijk Palestina als Staat moeten erkennen en bedrijven boycotten die 'meewerken aan de bezetting en de apartheidspolitiek van Israël.'
Wassal Abu Yusuf van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO), die door veel Israëliërs als terreurorganisatie wordt gezien, noemde de bouwplannen 'oorlogsmisdaden' die door het Internationale Strafhof bekeken zouden moeten worden.

Woordvoerders van de pioniersbeweging uitten daarentegen de kritiek, dat de bouw van nieuwe woningen in Judea en Samaria onder de regering van Netanyahu sterk beperkt zou zijn. Tegelijkertijd ontbreekt het in Jeruzalem aan betaalbare woonruimte voor jonge Joodse gezinnen, terwijl in de Arabische gedeeltes van de hoofdstad druk wordt gebouwd.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.