Hoe diep mengt Obama zich in verkiezingen Israël?

maandag 2 februari 2015 |  Ryan Jones; bijdrage Israel Hayom.

In Israël begon het deze week te gonzen van de discussies over de vraag of de regering-Obama probeert zich te mengen in de Israëlische verkiezingen, en zo ja, hoe diep het Witte Huis betrokken is bij het streven naar 'regimeverandering.'

Het is inmiddels geen geheim dat president Obama en de Israëlische premier Benjamin Netanyahu, op zijn zachtst gezegd, niet met elkaar kunnen opschieten. Dus toen er een nieuwe politieke organisatie met de naam V15 (Victory in 2015) ontstond, met als enige doel een eind maken aan het premierschap van Netanyahu, duurde het niet lang voordat de Israëli's gingen nadenken over de betrokkenheid van Obama.

Berichten dat V15 Jeremy Bird, nationaal directeur voor Obama's campagne van 2012, had ingehuurd als zijn 'geheime wapen' wakkerden het vuur nog meer aan. En zoals functionarissen in Netanyahu's eigen Likoed partij benadrukten voor de Israëlische media, zijn professionele actievoerders zoals Bird niet goedkoop.

En omdat V15 uitdrukkelijk geen campagne voert namens de oppositionele Arbeiderspartij - inderdaad, voorzitter Eitan Cabel van de Arbeiderspartij vertelde aan Channel 2 News dat hij weinig tot niets wist over de groep – zijn er vragen gerezen over de bron van het geld.

Functionarissen van V15 antwoordden dat de fondsen geheel of grotendeels beschikbaar waren gesteld door rijke Amerikaanse en Israëlische Joden, maar er lijkt geen gedetailleerd financieel verslag te komen.

Vanwege deze troebele en twijfelachtige zaken heeft Likoed de Centrale Kiescommissie verzocht om de linkse partijen Arbeiderspartij, Hatnua en Meretz te verbieden gebruik te maken van de indirecte propaganda van V15. Zelfs wanneer de Arbeiderspartij niet direct bij V15 betrokken is, voert die in feite een campagne te behoeve van de oppositie, tenminste gedeeltelijk met buitenlandse financiering, en dat zou een overtreding zijn van de wetten op de campagnefinanciering.

De Amerikaanse senator Ted Cruz, zelf een potentiële Republikeinse presidentskandidaat, wekte nog meer Israëlische verdenkingen toen hij aan de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry schreef en opmerkte dat V15 samenwerkt met OneVoice, een Amerikaanse non-profit organisatie die overheidsfinanciering ontvangt.
'Wij schrijven om sterke bezorgdheid uit te drukken over de recente berichten in de media dat een door de Amerikaanse belastingbetaler gefinancierde 501(c)(3) non-profit organisatie genaamd OneVoice actief samenwerkt met een campagne-operatie genaamd V15 of 'Victory 2015', die zich inspant om de uitkomst van de verkiezingen in Israël op 17 maart 2015 te beïnvloeden,' schreef Cruz, samen met de Republikijnse afgevaardigde Lee Zeldin..

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken wees elke insinuatie af, en benadrukte dat OneVoice geen subsidiegeld had ontvangen sinds november 2014 (slechts drie maanden geleden).

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.