Iraakse Yezidi minderheid vraagt Israël om hulp

Sunday, February 01, 2015 |  Tsvi Sadan
De Iraakse Yezidi minderheid, een kleine groep Koerden die vasthouden aan een oude religie, waren vrijwel onbekend voordat ze afgelopen zomer werden belegerd door ISIS. Nu zoeken ze, net als de grotere Koerdische natie, hulp van Israël in de strijd tegen hun islamitische vijanden.

In een telefonisch interview met Al-Monitor zei vorige week een belangrijke commandant van de Yezidi militie dat zijn volk, van wie de meesten gevangen zitten op de berg Sinjar in Noord-Irak, graag vriendschapsbanden met de Joodse Staat wil smeden.

'De Arabische landen erkennen ons niet, en ze erkennen jullie niet,' zei luitenant-kolonel Lukman Ibrahim. 'Wij beschouwen jullie als een bevriende Staat, met een mogelijkheid voor betrekkingen op basis van neutraliteit en respect.'

Hoewel de Yezidi militie erin is geslaagd om niet minder dan 12.000 strijders te werven uit een bevolking die vandaag weinig meer dan 200.000 personen telt in de regio, zijn ze grotendeels ongetraind en onvoldoende toegerust.

'We doen een beroep op de Israëlische regering en zijn leider om in te springen en hulp te bieden aan deze natie, die het Joodse volk liefheeft,' zei Ibrahim. 'We zouden zeer dankbaar zijn voor het vestigen van militaire banden.'

Het is voor Israël niet vreemd om de Koerden te helpen in hun strijd tegen de Arabische buren. Koerdisch-Israëlische banden zijn een slecht bewaard geheim, en als er ooit een Koerdische Staat wordt gerealiseerd, bestaat er weinig twijfel over dat die onmiddellijk de beste vriend van de Joodse Staat in de regio wordt.

Evenals de bredere Koerdische natie zien de Yezidi's Israël als een natuurlijke bondgenoot.
'Wij zijn geen Arabieren, en wij zijn ook geen moslims. We zien onszelf als lotsverbondenen met de Israëli's, die soortgelijke pogroms doormaakten,' zei Majdal Rasho, een Yezidi die naar Duitsland emigreerde, maar terugkeerde om ISIS te helpen bestrijden. 'Die belegerden op de berg benaderden me en vroegen: 'Misschien kunnen onze Israëlische broeders een handje helpen?'

De Yezidi's zijn aanhangers van een monotheïstisch geloof gekoppeld aan oude zoroastrisme. Zij geloven in God als de Schepper van alles, maar denken dat Hij het bestuur van deze wereld heeft gegeven aan zeven machtige aartsengelen, waarvan de leider bekend is als Malek Taus (de Pauw Engel). Moslims beschouwen de Yezidi's als duivelaanbidders omdat - volgens de islam - Malek Taus de aartsengel is die bij God in ongenade viel en Satan werd.

Israel Today staf.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.