Enquete: Netanyahu profiteert van Hezbollah-aanval

Friday, January 30, 2015 |  NAI.
De Likoed-partij van regeringsleider Benjamin Netanyahu stijgt in de enquetes, waarschijnlijk als gevolg van de schermutslingen bij de Libanese grens.

Voor het eerst sinds de samenwerking van de midden- en linkse oppositiepartijen in het 'Zionistische kamp' is de rechts-conservatieve Likoed weer de sterkste partij. De recentste representatieve verkiezingsenquête van de Jerusalem Post ziet Likoed op 25 zetels. Het 'Zionistische Kamp' van Isa'ac Herzog en Tzipi Livni komt op 24 zetels. Gebruikelijk is dat de sterkste partij gevraagd wordt de regering samen te stellen. De opgaande lijn van Likoed wordt toegeschreven aan de gebeurtenissen in noord-Israël.

Volgens de enquete zou de nationaal-religieuze partij 'Het Joodse Huis' op 14 zetels komen, de Verenigde Arabische Lijst op 12, en de Ultraorthodoxen op 15 afgevaardigden. De overige zetels zouden naar de kleine partijen gaan.
De grootste verliezer zou Yisrael Beitenoe (Israel ons Huis) van minister van Buitenlandse Zaken Avigdor Lieberman zijn met nog slechts vijf zetels. De 120 afgevaardigden voor de Knesset worden op 17 maart gekozen.

Twee weken geleden hadden Herzog en Livni nog drie zetels voorsprong, en vorige week nog maar twee.
Uit de enquête bleek bovendien dat Netanyahu’s populariteit als regeringsleider in tijden van crisis duidelijk toeneemt. Twee weken geleden wilde nog 58 procent van de ondervraagden een nieuwe premier, vorige week nog maar 55 procent, en inmiddels nog slechts 52 procent.

De enquête werd gehouden voordat bekend werd dat de populaire maar omstreden rechts-georiënteerde minister Benny Begin (zoon van de legendarische regeringsleider Menachem Begin) kandidaat voor Likoed zou zijn.

De kiezers werd ook gevraagd naar hun inschatting van de situatie in noord-Israël, waar door een aanval van Hezbollah woensdag twee Israëlische militairen werden gedood. 85 procent van de ondervraagden verklaarde dat men vertrouwen had in het leger, dat voor de veiligheid zorgt. 59 procent sprak zijn vertrouwen uit in minister van Defensie Moshe 'Bogie' Ya’alon, een vroegere chef van de generale staf van het leger. Hij geldt als de meest geliefde Likoed-politicus.

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.