Israël treurt om de twee gedode jonge militairen

donderdag 29 januari 2015 |  NAI
Bij de aanval van Hezbollah op een Israëlisch militair konvooi nabij de Libanese grens zijn afgelopen woensdag twee jonge militairen om het leven gekomen.

Foro: De gesneuvelde militairen, kapitein Yohai Kalangel (25, links) en sergeant Dor Nini (20).

Kalangel komt uit de nederzetting Har Gilo en laat een eenjarig dochtertje achter. Zijn vrouw Tali is in verwachting van haar tweede kind.
Dor Nini komt uit de mosjav Shtulim in de buurt van Ashdod aan de Middellandse Zee.

Yohai Kalangel, die postuum werd bevorderd tot majoor, vond vanmiddag zijn laatste rustplaats op de militaire begraafplaats bij de Herzlberg in Jeruzalem. Hij stond bekend als een uitstekend officier. Op Onafhankelijkheidsdag had hij van de opperbevelhebber Benny Gantz persoonlijk een onderscheiding voor excellente prestaties ontvangen. Zijn broer Tamir verklaarde tegenover de Israëlische media: 'Joha, zoals wij hem noemden, was een reusachtige kerel, het zout van de aarde, een groot strijder.'
Dor Nini werd ’s middags bijgezet op een begraafplaats in de buurt van Ashdod.

Inmiddels heeft het Israëlische leger details bekendgemaakt over de gang van zaken bij de aanval door Hezbollah. Volgens deze informatie waren – ondanks de gespannen situatie – vijf ongepantserde legervoertuigen (twee jeeps en drie terreinwagens) in het grensgebied onderweg. Doel van de rit was om officieren van de Givati-brigade, die dit gebied nog niet kenden, met het terrein vertrouwd te maken.

Het konvooi was al op de terugweg toen Hezbollah vanuit Libanon zes antitankraketten van Russische makelij afvuurde. Deze Cornet-raketten hebben een reikwijdte van vijf kilometer. Een van de raketten trof het voertuig van Yohai Kalangel en Dor Nini, die daarbij om het leven kwamen. Een tweede raket trof een jeep, die in vlammen opging. De inzittenden hadden het voertuig echter reeds verlaten en dekking gezocht. Door rondvliegende splinters liepen zeven militairen lichte tot middelzware verwondingen op.
Een andere antitankgranaat trof een huis in Ghajar en richtte aanzienlijke schade aan.

Het Israëlische leger reageerde onmiddellijk en vuurde circa 100 artilleriegranaten af op een Hezbollah-stelling bij Marjayoun in zuid-Libanon. Daarbij kwam een Spaanse blauwhelm-militair van de VN om het leven. De legerleiding zei in een verklaring dat men dit betreurde, en de exacte gang van zaken wordt onderzocht.

Ongeveer een uur later vuurde Hezbollah een granaat af op de berg Dov, maar die veroorzaakte geen schade. De Israëlische luchtmacht bombardeerde vervolgens nog meer doelen op Libanees gebied.

In de nacht van woensdag op donderdag vlogen Israëlische gevechtsvliegtuigen en helikopters boven het grensgebied om meteen op verdere aanvallen te kunnen reageren. Het bleef echter rustig.

.

De gedode officier Yohai Kalangel met zijn dochter. De aandoenlijke foto werd vandaag via de berichtendienst Twitter verspreid.

NAI.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.