Hezbollah: We willen geen verdere escalatie

donderdag 29 januari 2015 |  NAI
Hezbollah is niet geïnteresseerd in een oorlog met Israël, zo liet de shiïtische militie in de nacht van woensdag op donderdag de Israëli's weten via een commandant van de VN-vredesmacht.

Ook Israël had verklaard dat het een escalatie van het conflict wilde vermijden. Minister van Defensie Mashe Ya'alon bevestigde vandaag via de radio dat hij de boodschap van Hezbollah had ontvangen. Toch blijft het Israëlische leger in het noorden met sterke strijdkrachten in alarmtoestand.

Hezbollah is na zijn aanval onder druk gezet in Libanon. Hoge regeringsfunctionarissen beschuldigden Hezbollah-leider Hassan Nasrallah, dat hij Libanon in een oorlog met Israël zou drijven.

De gevechten op woensdag waren de ergste sinds de 34-daagse oorlog in Libanon in 2006, die ongeveer 1.000 mensen het leven kostte. De militie die wordt gesteund door Iran haastte zich om het een 'oog-om-oog"'-aanval te noemen: Israël had eerder een groep Hezbollah-strijders en Iraanse officieren op de Golanhoogten uitgeschakeld. Die twaalf doden beschouwt de militie nu als 'gewroken' door de dood van Israëlische soldaten.

In feite zit Hezbollah in een lastige positie: Ongeveer 3.000 van zijn soldaten vechten in Syrië aan de kant van dictator Assad en hebben zware verliezen geleden - geen goed moment voor een intensief conflict met de Joodse Staat.

De Europese Unie dringt aan op een einde aan de gevechtshandelingen. De EU buitenlandchef Federica Mogherini riep beide partijen op tot zo groot mogelijke terughoudendheid.

Falende Vredesmacht UNIFIL
Ondertussen bekritiseerde de Spaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties, Oyarzun Marchesi, Israël scherp voor de dood van de Spaanse blauwhelm Francisco Toledo (36): 'De escalatie van het geweld kwam van de Israëlische kant,' beweerde hij.

De VN vredesmacht (UNIFIL) moet de wapenstilstand aan de grens controleren en zorgen dat Hezbollah hier geen militaire posten inricht. Volgens de bevindingen van de Israëlische militaire deskundigen beschikt de terreurorganisatie echter in het grensgebied over een uitgebreid netwerk van tunnels met moderne ondergrondse commandocentra.

Het Israëlische leger zette donderdagochtend zijn zoektocht voort naar mogelijke terroristische tunnels, waardoor Hezbollah-strijders Israël zouden kunnen bereiken. In het grensgebied worden een aantal onderzoeksboringen uitgevoerd, nadat bewoners verdachte geluiden en trillingen hadden gemeld.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.