'Onzichtbare kippa' beschermt tegen antisemitisme

Tuesday, January 27, 2015 |  NAI

Een Israëlische kapper is een ongebruikelijke actie begonnen om gelovige Joden tegen antisemitische aanvallen te beschermen: Hij biedt 'onzichtbare keppeltjes' aan.

Het gebedskapje dat Joodse mannen altijd dragen en dat hen als Joden herkenbaar maakt, vervaardigt hij uit echt haar. In tegenstelling tot de gebruikelijke keppeltjes van stof of van wol (foto) is dit haren keppeltje nauwelijks te herkennen. Het 'magische keppeltje' is vooral voor Europese Joden bedoeld.

'Ik werd er al doodziek van en kon het niet meer aanhoren dat veel Joden in Europa hun keppeltje niet meer op straat of tijdens hun werk konden dragen,' vertelde de uitvinder Shalom Koresh op het Israëlische tv-station i24news.Een vriend van hem werkt bij een bank. Hij vertelde dat er klanten soms weigeren met hem te spreken omdat hij een keppeltje draagt.

De klanten sturen Koresh een bundel haar, waaruit hij vervolgens een klein gebedskapje vervaardigt. Het wordt met klittenband bevestigd. Het keppeltje kan gewassen worden, en als de bezitter zijn haar laat verven, ondergaat het haren keppeltje dat ook.

De volgende Franstalige video toont hoe het 'onzichtbare keppeltje' wordt aangepast. Hij werd op 5 januari gepubliceerd, vier dagen voor de aanval op de Joodse supermarkt in Parijs waarbij vier Joden door een islamistische fanaat werden vermoord. Kapper Koresh laat weten dat sinds deze aanval en meer soortgelijke gebeurtenissen er uit Frankrijk en België grote aantallen bestellingen komen.

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.